Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

SPRIJIN GENERAL PENTRU DUBAI: CAPITALA EXPOZITIEI MONDIALE DIN 2020

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on April 8, 2013 at 5:10 PM

In data de 4 aprilie 2013, in cadrul impresionant si somptuos oferit de Palatul Parlamentului, a avut loc deschiderea oficiala a expozitiei de sprijin pentru candidatura orasului Dubai la EXPO 2020: DUBAI-CAPITALA EXPOZITIEI MONDIALE. Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite -Yacoub Yousif Al Hosani si Presedintele Camerei Deputatilor gusta cafeaua de bun venit-Marhaba !


Ceremonia de deschidere a beneficiat de prezenta Presedintelui Camerei Deputatilor- dl. Valeriu Stefan Zgonea, a membrilor Consiliului European pentru Turism, a membrilor Parlamentului si Guvernului Romaniei , de prezenta Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti si a nenumarati diplomati, academicieni si oameni de cultura. Profesor dr. Anton Caragea rosteste discursul de bun venit la Expozitia de sprijin pentru Dubai: CAPITALA EXPOZITIEI MONDIALE 2020.


In cuvantul sau de deschidere, prof.dr.Anton Caragea, Directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica, a subliniat ca Expozitia DUBAI-CAPITALA EXPOZITIEI MONDIALE 2020 este destinata a exprima sprijinul oficial al Parlamentului si Guvernului Romaniei pentru relatia strategica Romania-Emiratele Arabe Unite, o relatie fundamentala pentru ambele natiuni.


Dubai-ul trebuie sa fie gazda EXPOZITIEI MONDIALE din 2020, deoarece doar anul trecut peste 51 de milioane de pasageri au trecut prin tranzit in Dubai,iar mai mult de 10 milioane au ales orasul pentru o sedere indelungata. In plus Dubai-ul gazduieste mai mult de 200 de evenimente de rasunet international anual si este un oras primitor pentru mai mult de 200 de nationalitati.


Dubai-ul este orasul din zona Golfului Arabic ce cunoaste cea mai rapida crestere demografica si economica, este simbolul schimbarii geopolitice ce pune Asia in centrul dezvoltarii economice si politice mondiale si beneficiaza de un impresionant spatiu pentru EXPOZITIA MONDIALA din 2020 si reprezinta centrul natural pentru comertul intre Asia-Africa , Europa si America de Sud via Africa, pe ceea ce este cunoscut sub numele de Noul Drum al Matasii in secolul XXI.


Alegerea Dubai-ului este pentru Romania dar si intreaga lume, alegerea practica, de bun simt si de succes, a concluzionat prof.dr.Anton Caragea.Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, indelung aplaudat pentru sprijinul oferit.


Luand cuvantul in deschidere dl. Valeriu Stefan Zgonea, Presedintele Camerei Deputatilor, a prezentat noi argumente in favoarea relatiei strategice Romania-Emiratele Arabe Unite: ″Emiratele Arabe Unite reprezinta poarta naturala de intrare a produselor, ideilor si calatorilor din Romania pe piata uriasa, bogata si in continua dezvoltare a Asiei, iar Romania, prin portul Constanta, este zona de intrare normala a bunurilor si investitorilor din Emirate pe piata europeana. Acestea creeaza fundalul unei relatii strategice si pe termen lung intre tarile noastre, a concluzionat, in aplauzele asistentei, Presedintele Camerei Deputatilor.
Senatorul Ionel Agrigoroaiei: sprijinul pentru Dubai e ferm !


Senatorul Ionel Agrigoroaiei a prezentat un calduros salut si mesaj de sprijin considerand ca: ″ Decizia Romaniei de a sprijinii candidatura orasului Dubai pentru EXPO 2020 este doar un episod al acestei relatii de colaborare si prietenie.


Intre Romania si Emiratele Arabe Unite exista o lunga traditie, de peste 25 de ani de cooperare diplomatica si aplicarea deciziei, demna de mentionat de a isi sustine reciproc candidaturile si toate initiativele in plan international si in organismele internationale.


Ca atare decizia Romaniei de a sprijini candidatura orasului Dubai pentru EXPO 2020 a fost o decizie naturala, inscrisa in cadrul acordurilor reciproce si parte a lungii traditii de colaborare diplomatica intre cele doua tari….votul de sprijin pentru orasul Dubai ca organizator al EXPOZITIEI MONDIALE din 2020 vine in continuarea acestei decizii.


Ne aflam aici uniti in sprijinul pentru Emiratele Arabe Unite, partenerul nostru strategic in zona Golfului Arabic, putere si opozitie laolalta, sprijinind interesul national romanesc de cooperare cu Emiratele Arabe Unite.


In final doresc sa urez mult succes in misiunea de a apropia cele doua tari , Excelentei Sale-domnului Yacoub Yousif Al Hosani, Ambasador al Emiratelor Arabe Unite in Romania şi să apreciez aportul domnului prof. univ. dr. Anton Caragea, directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica la realizarea acestei deosebite manifestari si expozitii″.


In discursul fostului presedinte al Romaniei-Emil Constantinescu se precizeaza: ″cu aceste argumente nu este o surpriza pentru nimeni ca Dubai-ul a castigat sustinerea Romaniei, o alegere naturala deoarece Romania este interesata de toate cele trei mari obiective pe care Expozitia Dubai si le-a propus : dezvoltarea durabila, economisirea energiei si a apelor, sprijinirea mobilitatii oamenilor, bunurilor si ideilor in ceea ce Dubai-ul numeste : Noul Drum al Matasii al secolului XXI si descoperirea de noi oportunitati economice si noi modele de dezvoltare.


Ca atare, nu pot decat sa felicit Guvernul si Parlamentul Romaniei pentru decizia de a sprijinii Dubai-ul in atingerea ambitioaselor sale obiective pentru Expozitia Mondiala, sa felicit Ambasada Emiratelor Arabe Unite pentru succesul obtinut, si sa va invit sa vedeti aceasta frumoasa Expozitie gazduita de Parlament. Expozitie dedicata devenirii prin istorie a Dubai-ului pana la momentul in care va fi Capitala Expozitiei Mondiale 2020″.Profesor dr. Mircea Constantinescu: Sprijinul european pentru Dubai e sigur !


Discursul prof.dr.Mircea Constantiescu, Director in cadrul Consiliului European pentru Turism a precizat ca: institutia noastra isi exprima sprijinul neconditionat pentru candidatura orasului Dubai la organizarea EXPOZITIEI MONDIALE 2020.


Toate declaratiile politice ce au urmat au exprimat sprijinul hotarat in dezvoltarea relatiei bilaterale Romania-Emiratele Arabe Unite si in sprijinirea tuturor initiativelor bilaterale de dezvoltare a dialogului.


Totodata vorbitorii au reamintit ca anul trecut, dupa anuntul sprijinirii orasului Astana de catre Romania, drept organizator al EXPOZITIEI MONDIALE 2017, Astana- capitala Kazahstanului a castigat competitia finala, toti vorbitorii exprimandu-si speranta ca si Dubai-ul va castiga dreptul de a organiza EXPOZITIA MONDIALA 2020. 
Excelenta Sa Yacob Yousif Al Hosani- Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite isi exprima sentimentele de recunostinta pentru sprijinul romanesc fata de Dubai.


In final Excelenta Sa Dl. Yacoub Yousif Al Hosani –Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite in Romania si-a exprimat, autentica emotie, la vederea solidaritatii si respectului cu care Emiratele Arabe Unite sunt privite in Romania de cele mai inalte autoritati, dar si de intreaga populatie.


Aceasta solidaritate si dorinta de a construi o relatie de succes sunt garantia ca intre cele doua tari dialogul se va dezvolta si relatia politica, perfecta de astazi si investitiile de pana acum ale Emiratelor Arabe Unite in Romania nu sunt decat un inceput.Presedintele Centrului de Comert din Dubai-Mahmood Al Bastaki, a prezentat eforturile extraordinare depuse de Dubai pentru Expozitia Mondiala.


Presedintele Centrului de Comert din Dubai-Mahmood Al Bastaki, a prezentat un film despre eforturile extraordinare depuse de Dubai pentru a gazdui expozitia internationala in cele mai bune conditii, apreciind ca EXPO 2020 la Dubai va fi un succes deosebit.


La finalul manifestarii, oaspetii au putut sa admire nestingheriti 36 de tablouri uriase, reprezentand minunile arhitectonice ale Dubai-ului, au putut admira traditii si obiceiuri din Emirate si sau putut delecta cu un urias tort botezat DUBAI in onoarea gazdei EXPOZITIEI MONDIALE 2020.


Expozitia a fost transmisa de 6 posturi de televiziune ( B1TV, Realitatea Tv, TVR 1, National TV, N24 Plus si Travel Mix ) si oglindita in zeci de articole de presa, marturie suplimentara a prestigiului extraordinar de care Emiratele Arabe Unite se bucura in societatea romaneasca. 
Profesor dr. Anton Caragea primeste un simbol al Emiratelor Arabe Unite din partea E.S. Yacoub Yousif Al Hosani-Ambasadorul UAE.


Spectacolul DUBAI-CAPITALA EXPOZITIEI MONDIALE 2020 a fost receptat ca un semn al dorintei Romaniei de a reface o traditionala legatura cu lumea araba si a fost apreciata extrem de elogios de catre intreg corpul diplomatic arab pezent la eveniment.


Deschiderea spectacolului DUBAI-CAPITALA EXPOZITIEI MONDIALE 2020 a fost transformata intr-un moment istoric in relatia bilaterala, un moment perfect pentru impulsionarea relatiei bilaterale si pentru a asigura Romaniei un loc alaturi de castigatorul EXPOZITIEI MONDIALE din 2020 : Dubai-ul. Pregatind cafeaua 

Traditii specifice Emiratelor Arabe Unite. 

Vesminte specifice Golfului Arabic. 

Vizitatorii admira expozitia de sprijin pentru Dubai. 

 

Vizitatorii admira expozitia de sprijin pentru Dubai. 

 

Tortul urias in onoarea DUBAI-CAPITALA EXPOZITIEI MONDIALE. 

Ambasadorii Palestinei, Emiratelor Arabe Unite, Qatarului, Malaeziei si Albaniei taie tortul urias.

Categories: Politica externa, Informatii/Stiri, Cultura si Educatie