Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

RELATIA ROMANIA-EMIRATELE ARABE UNITE RECONFIRMATA CU OCAZIA CELEI DE A 42-A ANIVERSARI A ZILEI NATIONALE A EAU

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on December 3, 2013 at 2:40 PM

Cu ocazia celei de a 42-a aniversari a Zilei Nationale a Emiratelor Arabe Unite o participare importanta a fost cea a delegatiei romanesti cea a luat parte la aceasta extraordinara manifestare de apreciere si solidaritate fata de realizarile Emiratelor Arabe Unite (EAU).


Participarea romaneasca la sarbatoarea nationala a Emiratelor Arabe Unite a devenit un eveniment cu caracter permanent si o expresie ferma a parteneriatului si sentimentelor de prietenie ce unesc cele doua tari. 

Dialog substantial in EAU: E.S. Suhail Mohammad Al Mazroui, Ministrul Energiei, E.S. Profesor Dr. Anton Caragea, Director IRICE, Dr. Nawal Al Hosani-Directorul Comitetului pentru Premiul Viitorul Energiei- Zayed si director al orasului Masdar,E.S. Sultan bin Nasser Al Suwaidi-Guvernatorul Bancii Centrale a Emiratelor Arabe Unite( de la stanga la dreapta).


Profesor Dr. Anton Caragea, Directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica, ce a condus participarea romaneaca in ultimii cinci ani la Ziua Nationala a Emiratelor Arabe Unite, a beneficiat de un program de familiarizare cu cele mai noi realizari ale Emiratelor si a primit informatii de prima valoare de la principalii reprezentanti ai guvernului EAU printre care ii enumeram pe :E.S. Sheikh Nahyan bin Mubarak Al Nahyan-Ministrul Culturii, Tineretului si Dezvoltarii Comunitare,E.S. Sultan bin Nasser Al Suwaidi-Guvernatorul Bancii Centrale a Emiratelor Arabe Unite, Dr. Nawal Al Hosani-Directorul Comitetului pentru Premiul Viitorul Energiei- Zayed si director al orasului Masdar, E.S. Suhail Mohammad Al Mazroui, Ministrul Energiei, E.S. Abdullah Belhaif Al Nuaimi-Ministrul responsabil de Constructiile Publice etc.


Vizita, ce a avut loc intre 25 noiembrie si 2 decembrie 2013, a oferit un program politic si cultural bogat si impresionant, ce a oferit o larga paleta de informatii vizitatorilor.Noul Abu Dhabi- vedere generala.


Vechiul Abu Dhabi-respectul fata de istorie.


Programul gandit pentru Prof.Dr. Anton Caragea a inclus si o vizita speciala la Orasul Energiei-Masdar, un tur al zonelor de productie a energiei solare pentru intregul oras Masdar precum si inspectarea spatiilor de cazare si predare pentru studentii si cercetatorii de la Institutul de Tehnologie Masdar precum si un test al cele mai noi masini, propulsate electric, realizate de cercetatorii de la Masdar.Masdar-orasul energiei solare.


Partea culturala a programului a inclus si o vizita la Moscheea simbol a lumii arabe : Moscheea Seic Zayed din Abu Dhabi, Insula Yas si Centrul Cultural de pe insula Saadiyat si o expeditie de safari in desertul Al Ain.Masina integral propulsata electric si creata la Masdar.


Profesor Dr. Anton Caragea a fost totodata felicitat pentru decizia de a sustine candidatura orasului Dubai pentru organizarea Expozitiei Mondiale din 2020, o decizie ce a avut un ecou deosebit la consfatuirea de la Paris a Biroului International de Expozitii, ce a votat cu o larga majoritate sa sustina Dubaiul drept organizator al Expozitiei Mondiale din 2020.Moscheea Seic Zayed din Abu Dhabi-un simbol al arhitecturii islamice moderne


Romania, atat singura cat si ca parte a Europei, este intotdeauna devotata aliantei si prieteniei cu Emiratele Arabe Unite si promovarea si sustinerea candidaturii Dubaiului pentru Expozitia Mondiala era o parte necesara si integranta a cooperarii pe termen lung intre cele doua natiuni, a opiniat Profesor Dr. Anton Caragea.


Romania a fost cea de a doua tara ce si-a anuntat sprijinul pentru Dubai, intr-o ceremonie impresionanta desfasurata la Palatul Parlamentului si ulterior timp de opt luni, in toate intalnirile sale, Professor Dr. Anton Caragea a obtinut sprijin de la natiuni din Europa, Asia si Africa pentru candidatura Dubai-ului la Expozitia Mondiala din 2020.Delegatia romanesca participa la manifestarile prilejuite de cea de a 42-a aniversare a Zilei Nationale a Emiratelor Arabe Unite.


Sprijinind candidatura Dubaiului si a Emiratelor Arabe Unite pentru organizarea Expozitiei Mondiale din 2020 si participarea constanta la sarbatorirea Emiratelor Arabe Unite sunt toate marturii ale prieteniei strategice ce uneste intr-un spirit fratesc Romania si Emiratele Arabe Unite.


Aceasta conexiune devine o punte ce uneste solid Romania si tarile Golfului Arabic, a concluzionat Prof. Dr. Anton Caragea.

Categories: Politica externa, Informatii/Stiri, Cultura si Educatie