Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

VIZITA ROMANEASCA DE SUCCES IN AFRICA

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on June 10, 2014 at 5:30 PM

In perioada 29 mai-7 iunie 2014, o delegatie romaneasca, condusa de E.S. Profesor Dr. Anton Caragea, Director al Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica a efectuat o vizita oficiala in Republica Zimbabwe.


Vizita a fost destinata sa restabileasca relatia bilaterala, dintre Romania si Republica Zimbabwe si intreaga regiune de sud a Africii, o regiune in plina dezvoltare economica si legata prin conexiuni traditionale de tara noastra.Excelenta Sa Presedintele Republicii Zimbabwe –Robert Gabriel Mugabe-un adevarat erou african si Prof.Dr. Anton Caragea-Director IRICE.

 

In timpul vizitei Prof. Dr. Anton Caragea a avut o intalnire cu Excelenta Sa Presedintele Republicii Zimbabwe –Robert Gabriel Mugabe care a declarat ca vizita Profesorului Dr. Anton Caragea ne face stralucim de bucurie si dragoste.


Presedintele Robert Mugabe a multumit totodata Prof.Dr. Anton Caragea pentru sprijinul sau permanent in promovarea turismului in Zimbabwe declarand ca: atunci cand altii se gandeau sa ne pedepseasca, dvs. va gandeati sa ne rasplatiti si sa ne faceti prieteni. Va multumim din inima stimate profesor!


La randul sau, Prof. Dr. Anton Caragea a declarat ca intalnirea cu presedintele Mugabe este extraordinara si ca nu a uitat niciodata cei zece ani petrecuti de Presedintele R.G. Mugabe in inchisorile coloniale, ca intreaga lumea nu a uitat cei 20 de ani de activitate revolutionara cu riscul vietii si al linistii, in opozitie fata de absurdul regim de apartheid si segregatie din vechea Rhodesia.


Tot asa, nu uitam vorbele de reconciliere spuse dupa ani de lupta, cu zece ani inainte de Nelson Mandela: ″Daca ieri ne-am infruntat ca niste inamici acum suntem prieteni, daca ieri ma urati, astazi nu puteti sa evitati dragostea care ne leaga.


Nu vom uitat niciodata ca acum 35 de ani, de la Harare, dvs ati chemat toate natiunile Africii sa se trezeasca din lungul somn al colonialismului catre o viata noua de impliniri.


Numele vostru va fi pentru totdeauna inscris pentru mine si pentru toti oamenii onesti din lume alaturi de parintii libertatii africane: Kwame Nkrumah, Julius Nyerere, Jomo Kenyatta ca un gigant al libertatii si luptei pentru egalitate in Africa si in intrega lume″.


Profesor Dr. Anton Caragea a mai avut intalniri cu J.T.R Majuru- Vice-Presedinte al Republicii Zimbabwe, S.K.Moyo- Ministru Principal ( Prim Minister) al Zimbabwe, N. Goche-Ministru al Afacerilor Externe si Ministrul Turismului -Walter Mzembi etc.Un moment de destindere si veselie intre Presedintele Robert Gabriel Mugabe si Prof.Dr. Anton Caragea.

 


In timpul discutiilor a fost stabilit cadrul cooperarii culturale, deschiderea de consulate onorifice si de consilii de afaceri bilaterale precum si oportunitati de investitii si cooperare intre Republica Zimbabwe, regiunea de sud a Africii si Romania.


Delegatia romaneasca s-a bucurat de un sofisticat program cultural, incluzand vizite la Muzeul de Istorie din Harare, Arcul Eroilor Nationali si minunatul oras din secolulul XII, Marele Zimbabwe, inscris pe lista UNESCO si acoperind mai mult de 700 de hectare si apoi oportunitatea de a descoperi cea mai mare cascada din lume: Victoria.


In semn de apreciere, Profesor Dr. Anton Caragea a ocupat apartamentul Winston Churchill din faimosul hotel victorian din Victoria Falls.


Vizita la nivel inalt, prima dupa 25 de ani de absenta in relatia bilaterala, a oferit partilor oportunitatea de a discuta proiecte concrete culturale, turistice si de cooperare si pentru a sublinia sprijinul bilateral pentru dezvoltarea relatiei sociale si politice.


Republica Zimbabwe devine acum principalul partener strategic in regiunea de sud a Africii, oferind nenumarate oportunitati in dezvoltarea unei relatii prietenesti.Profesor Dr. Anton Caragea si delegatia sa fac un tur cu elicopetrul al Cascadei Victoria intre Zimbabwe si ZambiaCasacada Victoria vazuta din elicopter ( 3.000 de metri)Cascada Victoria-cea mai mare cascada din lume.Profesor Dr. Anton Caragea vizitand Marele Zimbabwe ( cel mai mare complex palatial din Africa (sec.XII)In inima complexului Marele ZimbabweSafari pe elefanti in inima desertului din ZimbabweProfesor Dr. Anton Caragea da un interviu la Televiziunea Nationala din Zimbabwe

Categories: Politica externa, Informatii/Stiri, Cultura si Educatie