Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

PRESEDINTELE COMISIEI SENATORIALE PENTRU ENERGIE-FLORIN CONSTANTINESCU DISCUTA PROIECTE DE COLABORARE ROMANO-KAZAHE

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on November 20, 2014 at 7:55 AM

 

Republica Kazahstan este cel de al doilea investitor strategic în economia României şi prin achiziţia Rompetrol de către KazMunaiGaz a devenit cel mai important partener al României din Asia Centrală şi principalul jucător de pe piaţa de energie, gaze şi petrol din România.

 

 


În data de 19 noiembrie 2014 a avut loc o întrevedere de lucru între domnul senator Florin Constantinescu, Preşedinte al Comisiei pentru Transporturi şi Energie din Senatul României şi Ambasadorul Republicii Kazahstan în România, E.S. Domnul Daulet Batrashev.


Întâlnirea a fost prilejuită de începerea mandatului Excelenţei Sale în România şi realizată cu sprijinul Institutului de Relaţii Internaţionale şi Cooperare Economică(IRICE).

 Ambasadorul Kazahstanului-Daulet Batrashev, Prof.Dr. Anton Caragea-Director IRICE si senatorul Florin Constantinescu, Preşedinte al Comisiei pentru Transporturi şi Energie din Senatul României.În cadrul discuţiilor s-a precizat că Republica Kazahstan este cel de al doilea investitor strategic în economia României şi prin achiziţia Rompetrol de către KazMunaiGaz a devenit cel mai important partener al României din Asia Centrală şi principalul jucător de pe piaţa de energie, gaze şi petrol din România.


Partea kazahă a mai prezentat şi stadiul evoluţiei coridorului energetic Drumul Mătăsii, drum ce urmeză să lege energetic Kazahstanul de piaţa europeană şi a informat partea română asupra achiziţiei companiei ce operează portul Batumi de către partea kazahă, achiziţie ce permite acum o legătură directă cu portul românesc Constanţa.


Între cele două părţi a mai avut loc un schimb de informaţii privind evoluţia cooperării energetice, dezvoltarea colaborării economice şi au fost prezentate proiectele de transport a petrolului şi gazelor din Kazahstan pe teritoriul României, către consumatorii Uniunii Europene.


Senatorul Florin Constantinescu, Preşedinte al Comisiei pentru Transporturi şi Energie, a prezentat înalta apreciere pe care partea română o dă cooperării stabile între cele două ţări, a considerat investiţia în Rompetrol drept un cap de pod între cele două economii şi a adresat părţii kazahe invitaţia de a coopera într-un proiect iniţiat de domnia sa şi menit să lege parlamentele ţărilor de pe fostul Drum al Mătăsii într-o cooperare parlamentară stabilă şi destinată să faciliteze legătura economică între România şi zona Drumului Mătăsii.


Profesor Doctor Anton Caragea, Director al Institutului de Relaţii Internaţionale şi Cooperare Economică, a mulţumit domnului Florin Constantinescu pentru sprijinul constant acordat dimensiunii economice a activităţii diplomatice, sprijin care i-a adus senatorului anul trecut PREMIUL PENTRU ACTIVITATE PARLAMENTARĂ şi a apreciat că astfel de întâlniri dau stabilitate şi predictibilitate relaţiilor internaţionale.


La finalul întâlnirii E.S Daulet Batrashev-Ambasadorul Kazahstanului şi Prof.Dr. Anton Caragea au primit din partea preşedintelui Florin Constantinescu medalia comemorativă 150 de activitate a Senatului României.

Categories: Politica externa, Cultura si Educatie, Informatii/Stiri