Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

CEL MAI BUN VIN ROMANESC AL ANULUI 2015 ESTE CREATIA CASEI DE VINURI COTNARI

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on November 23, 2014 at 4:50 PM

In cadrul Targului de vinuri-GOODWINE, editia decembrie 2014, va avea loc inmanarea titlului oficial de CEL MAI BUN VIN ROMANESC-VINUL DIPLOMATILOR pentru anul 2015 catre CASA DE VINURI COTNARI.


Creatiile CASEI DE VINURI COTNARI au cucerit inima si gustul diplomatilor, devenind parte a eforturilor de promovare a vinului romanesc de calitate in intreaga lume.


În data de 22 noiembrie 2014, în organizarea Institutului de Relaţii Internaţionale şi Cooperare Economică, a avut loc ceremonia anuală de selecţie a celui mai bun vin al României, VINUL DIPLOMAŢILOR, care, de a lungul anului 2015, va reprezenta tot ce are ţara noastră mai bun în domeniul de mare tradiție al vinurilor.


Degustand noul VIN AL DIPLOMATILOR PENTRU 2015-CASA DE VINURI COTNARI.


Se poate aprecia că ceremonia a devenit deja un punct central al vieții diplomatice, un moment pentru care ambasadorii se pregătesc, îl așteaptă şi savurează cu interes, deoarece comisia de degustare se bucură de tot ce are mai bun industria vinurilor din România.


La fel ca în fiecare an, comisia a cuprins câte doi diplomaţi din fiecare continent ce importă, în mod tradiţional, vinul românesc.


În acest an, în unanimitate, comisia, sub conducerea Prof. Dr. Anton Caragea, Preşedintele Director General al Institutului de Relaţii Internaţionale şi Cooperare Economică, a decis că CEL MAI BUN VIN ROMÂNESC, pentru anul 2015, este creaţia CASEI DE VINURI COTNARI.


Casa de Vinuri Cotnari exploatează o plantaţie înfiinţată în anul 2007, ce se întinde pe o suprafaţă de 350 de hectare.Feteasca Neagra-Gama Domenii ocupa locul III


 

Ca pondere în plantaţie, Feteasca Neagră ocupă locul I, strugurii fiind recoltaţi de pe 100 de hectare. Locul II este adjudecat, la egalitate, de Busuioaca de Bohotin şi Tămâioasa Românească, celebre în întreaga lume pentru aromele explozive şi gustul unic, întinse pe câte 75 de hectare. Feteasca Albă, soi emblematic al României şi unica Grasă de Cotnari completează plantaţia cu câte 50 de hectare.


Din aceste pământuri extraordinare, unde se cultivă viţa de vie din perioada culturii Cucuteni, (cc.3000 î Hr.) se nasc vinurile de excepție ale CASEI DE VINURI COTNARI, vinuri ce au cucerit comisia diplomaţilor.Locul II-Grasa de Cotnari-Colocviu la Moscova-creatie a CASE DE VINURI COTNARI.


Dintre probele supuse degustării din gamele Cotnari-Domenii şi Colocviu, ale CASEI DE VINURI COTNARI, vinuri ce au cucerit inima şi au deschis imaginaţia degustătorilor, putem enumera: Colocviu la Paris – Busuioacă de Bohotin sec, Gama Cotnari-Domenii – Busuioacă de Bohotin demisec, Colocviu la Moscova – Grasă de Cotnari sec, Gama Cotnari-Domenii – Fetească Neagră sec, Colocviu la Roma – Tămâioasă Românească sec, Colocviu la Atena – Fetească Albă sec, Gama Cotnari-Domenii – Tămâioasă Românească demisec, Gama Cotnari-Domenii – Fetească Albă sec.


După o lungă degustare, clasamentul soiurilor a surprins pe locul III Feteasca Albă şi Feteasca Neagră, pe locul II cei prezenți au apreciat aroma şi gustul unicei Grase de Cotnari, iar, în final, locul I a fost ocupat de soiurile aromate Tămâioasă Românească şi Busuioacă de Bohotin.


În final, lista vinurilor premiate a cuprins pe locul III, singurul vin roşu din Podgoria Cotnari, Feteasca Neagră sec din Gama Cotnari-DOMENII, pe locul II cei prezenți au apreciat rara complexitate aromatică a unicei Grase de Cotnari vinificate în sec, iar în final, locul I – VINUL DIPLOMAŢILOR, cu nuanțe delicate de roz, arome îmbietoare, gust plăcut și rotund ce defineste tipicitatea soiului, a fost adjudecat de COLOCVIU LA PARIS – Busuioacă de Bohotin sec.
BUSUIOACA DE BOHOTIN este VINUL DIPLOMATILOR PENTRU 2015-cel mai bun vin al Romaniei.


Senatorul Ionel Agrigoroaei, membru al Comisiei de Economie, Servicii şi Industrie a Senatului României, prezent la eveniment, a declarat că în calitate de senator ieşean este extrem de mândru că dintre vinurile Moldovei, cel de la CASA DE VINURI COTNARI va fi cunoscut în întreaga lume.


CASA DE VINURI COTNARI trebuie apreciată pentru eforturile sale susţinute de promovare a soiurilor autohtone, apreciază Prof. Dr. Anton Caragea, care a mai explicat diplomaţilor prezenți că producatorul nu oferă consumatorilor doar vinuri de o calitate excepţională, create cu tehnologie modernă, ci foloseste şi metode de vinificaţie de tipul celor ce au cucerit iubitorii vinului din Lumea Nouă.


Mai trebuie menționat că echipa Casei de Vinuri Cotnari, condusă de tânărul director Victor Deleanu, reuşeşte să păstreze şi să continue îndelungata tradiție a vinului românesc de calitate din podgoria Cotnari.Bucate romanesti au insotit intalnirea cu cele mai bune vinuri ale Romaniei, competitie castigata de CASA DE VINURI COTNARI.Astăzi, suntem mândri că vom oferi diplomaţilor români şi străini, iubitorilor vinului de calitate din România şi din întreaga lume, un vin de care putem fi mândri, un vin de excepție, VINUL DIPLOMAŢILOR de la CASA DE VINURI COTNARI, a concluzionat Prof. Dr. Anton Caragea.

Categories: Informatii/Stiri, Cultura si Educatie, Politica externa