Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

CASA DE VINURI COTNARI DEVINE AMBASADORUL VINULUI ROMANESC

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on December 9, 2014 at 4:25 AM

Prof. Dr. Anton Caragea, Presedintele Director-General al Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica, impreuna cu dna. Simona Man, ministru responsabil pentru turism, au inmanat Premiul pentru VINUL DIPLOMATIC pentru anul 2015, Presedintelui Casei de Vinuri Cotnari, Victor Deleanu, pentru promovarea soiurilor specific romanesti si pentru realizarea vinului ce va fi promovat timp de un an, ca o chintesenta a tot ce are mai bun viticultura romaneasca in intreaga lume.Cu ocazia Targului de Vinuri Goodwine 2014, a avut loc obisnuita ceremonie de inmanare a trofeului pentru cel mai bun vin al Romaniei, VINUL DIPLOMATIC, vin ce va reprezenta de a lungul anului 2015 principalele valori ale culturii romanesti a vinului. 


De la stanga la dreapta: Secretarul General Adjunct al Guvernului-Liviu Neagu, d-na Simona Man- Ministru Presedinte al Agentiei Nationale a Turismului, Prof.Dr. Anton Caragea-Presedinte-Director IRICE, Victor Deleanu-Presedinte Casa de Vinuri Cotnari-creatorul VINULUI DIPLOMATIC, senator Ionel Agrigoroaei, Stefan Timofti-somelier Casa de Vinuri Cotnari.


Ceremonia s-a desfasurat in prezenta a 20 de reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat in Romania, precum si a oficialitatilor Consiliului European pentru Turism si Comert si ai Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica, alaturi de Presedinta Autoritatii Nationale a Turismului-d-na Ministru Simona Man si Secretarul General Adjunct al Guvernului Romaniei-Liviu Neagu si reprezentanti ai Parlamentului.


Ceremonia a fost deschisa cu degustarea vinului diplomatic-Feteasca Neagra din gama Domenii de la Casa de Vinuri Cotnari. 

Premiul pentru creatorul VINULUI DIPLOMATILOR PENTRU 2015-Presedintele Casei de Vinuri COTNARI-dl. Victor Deleanu.


Vinul a fost prezentat de somelierul Casei de Vinuri Cotnari-Stefan Timofti , care a subliniat caracterul pur romanesc al soiului de Feteasca Neagra, soi ce isi trage radacinile din civilizatia Cucuteni, civilizatie cu o vechime de peste 5.000 de ani, un vin fanion al Romaniei si al Casei Cotnari.


In semn de recunoastere a valorii vinului de Feteasca Neagra, produs de Casa de Vinuri Cotnari, Secretarul General Adjunct al Guvernului-dl. Liviu Neagu a inmanat din partea Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica, premiul pentru creatorul acestui vin: dl. George Malutan, care a devenit CEL MAI BUN CREATOR DE VINURI AL ANULUI .Dl. Stefan Timofti-somelierul CASEI DE VINURI COTNARI prezinta Grasa de Cotnari (locul II la Vinul Diplomatic 2015).


Apoi a urmat degustarea vinului diplomatic de pe locul al-II-lea, celebra Grasa de Cotnari, vinificata sec, in premiera istorica.


Grasa de Cotnari este un alt vin de veche traditie, folosit la curtea domnitorilor Moldovei.


Somelierul si expertul Casei de Vinuri Cotnari- dl. Stefan Timofti a prezentat caracteristicile principale si tipicitatea soiului unic Grasa de Cotnari.


Un vin cu o persistenta deosebita si o calitate ce la facut celebru in intreaga lume.


Cu aceasta ocazie senatorul Ionel Agrigoroaei a prezentat premiul pentru CEL MAI BUN CREATOR DE VINURI AL ANULUI, domnului Victor Deleanu -Presedintele Casei de Vinuri Cotnari, in recunoasterea eforturilor sale de promovare a soiurilor romanesti in plan international si pentru realizarea extraordinara de a fi ales vinului diplomatilor pentru 2015-Cel Mai Bun Vin al Romaniei.Prof.Dr. Anton Caragea prezinta VINUL DIPLOMATIC-BUSUIOACA DE BOHOTIN DE LA CASA DE VINURI COTNARI.


Momentul indelung asteptat a inceput odata cu degustarea vinului ambasador-Busuioaca de Bohotin , vin exceptional prin persistenta, aroma specifica si calitate exceptionala.


Busuioaca de Bohotin a obtinut premiul I, devenind vinul perfect ce imbina tipicitatea, aroma, gustul complet si tehnologia moderna.


Prof. Dr. Anton Caragea, Presedintele Director-General al Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica, impreuna cu dna. Simona Man, ministru responsabil pentru turism, au inmanat Premiul pentru VINUL DIPLOMATIC pentru anul 2015, Presedintelui Casei de Vinuri Cotnari, Victor Deleanu, pentru promovarea soiurilor specific romanesti si pentru realizarea vinului ce va fi promovat timp de un an, ca o chintesenta a tot ce are mai bun viticultura romaneasca in intreaga lume.Ambasadori si reprezentanti diplomatici prezenti la eveniment: in centru E.S. Ambasadorul Vietnamului in Romania-Tran Xuan Thuy.


La finalul ceremoniei ambasadorii si oficialii europeni si romani au putut degusta nenumaratele vinuri de inalta calitate, produse de Casa de Vinuri Cotnari si au primit esantioane speciale din vinurile ambasador ale tarii noastre, vinuri de care ne vom bucura timp de un an.Moment de relaxare: Secretarul General al Guvernului, Senatorul Ionel Agrigoroaei si Ambasadorul Venezuelei-Victor Ramon Carazo.


Ceremonia Vinului Diplomatic pentru 2015 a reprezentat un nou punct central in promovarea valorilor autentic romanesti, in reprezentarea potentialului economic si eno-turistic al tarii noastre in intreaga lume.

Categories: VINUL DIPLOMATILOR, Cultura si Educatie, Informatii/Stiri