Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

SESIUNE PARLAMENTARA SPECIALA PENTRU A AUDIA MESAJUL PRESEDINTELUI NURSULTAN NAZARBAYEV-CALEA LUMINOASA (NURLY ZHOL)

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on December 16, 2014 at 8:05 AM

Pentru a sublinia puterea legăturii strategice şi de destin ce uneşte România şi Kazahstanul, în acord cu conducerea Institutului de Relaţii Internaţionale şi Cooperare Economică, s-a decis ca în data de 6 decembrie 2014, Senatorul Ionel Agrigoroaei să prezinte în faţa Parlamentului României, Mesajul adresat de Preşedintele Kazahstanului-Nursultan Nazarbayev cu ocazia lansării unei noi politici economice pentru ţara sa-Nurly Zhol (Calea Luminoasa).


 Senatorul Ionel Agrigoroaei prezinta parlamentarilor mesajul Nurly Zhol al Presedintelui Republicii Kazahstan-Nursultan Nazarbayev.


Senatorul Ionel Agrigoroaei a fost ales să dea citire acestui mesaj datorită faptului că este liderul de eficienţa al Parlamentului României, ales drept cel mai bun parlamentar pentru doi ani consecutiv pentru activitatea sa în sfera diplomaţiei parlamentare.


Trebuie să menţionăm că este pentru prima dată în istoria României când mesajul unui lider internaţional este prezentat în faţa Parlamentului, ceea ce reprezintă o dovadă clară a relaţiei strategice ce uneşte ţara noastră de Kazahstan şi dar şi a admiraţiei nutrite de elita politică a României pentru personalitatea liderului kazah, creatorul Kazahstanului modern-Nursultan Nazarbayev.


Va prezentăm selecţiuni din mesajul Preşedintelui Republicii Kazahstan- Nursultan Nazarbayev prezentat de senatorul Ionel Agrigoroaei în faţa Parlamentului României

NURLY ZHOL – DRUMUL SPRE VIITOR


La ora actuală lumea se confruntă cu noi riscuri și provocări. Economia mondială nu și-a revenit, încă suportă consecințele crizei financiare și economice globale. Redresarea se produce într-un ritm foarte lent și lipsit de siguranță, iar pe alocuri declinul continuă și astăzi. Criza geopolitică și politica statelor dezvoltate în ceea ce privește aplicarea de sancțiuni creează impedimente suplimentare pentru redresarea economiei mondiale.


Bazându-mă pe propria experiență, presimt că în următorii ani ne vom confrunta cu o serie de încercări pe plan global. Se va modifica întreaga arhitectură a lumii. Nu toate țările vor putea depăși cu demnitate această etapă complicată. Acest hotar îl vor traversa doar statele puternice și popoarele unite. Kazahstanul, ca parte integrantă a economiei mondiale și ca stat aflat în imediata vecinătate a epicentrului tensiunilor geopolitice resimte impactul negativ al tuturor acestor procese. În consecință, observăm ce se întâmplă: scad prețurile pe piețele mondiale, iar creșterea economică la nivel global este lentă. (..)


În urma dispozițiilor mele, Guvernul a finalizat elaborarea unui nou program amplu de dezvoltare. La ora actuală, ca răspuns la provocările cu care ne confruntăm, declar lansarea unei Noi Politici Economice a Kazahstanului: Nurly Zhol. Acesteia îi dedic noul meu Mesaj către popor pentru anul 2015. Ea va avea un caracter contracriza și se va concentra pe continuarea reformelor structurale din economia țării noastre.


Având în vedere noile riscuri externe cu care se confruntă dezvoltarea economică, avem nevoie de inițiative noi în vederea stimulării activității de business și ocupării forței de muncă. Coloana vertebrală a Noii Politici Economice va deveni Planul de Dezvoltare a Infrastructurii, pe care astăzi doresc să îl fac public. Este un plan pe 5 ani și coincide cu cel de-al Doilea cincinal de implementare a Programului de Dezvoltare Industrial-Inovațională Forțată, la care intenționează să participe peste 100 de companii străine. Portofoliul total al investițiilor constituie 6 trilioane de tenge, în cadrul acestuia cota statului reprezentând 15%.


Kazahstanul deține un teritoriu de necuprins: pentru survolarea acestuia, unei păsări îi amorțesc aripile. De aceea implementarea planului menționat necesită resurse și eforturi uriașe, precum și o activitate ce presupune concentrarea forțelor pe toate direcțiile. S-a împământenit regula că «Dacă vrei să afli viitorul țării, uită-te la drumurile acesteia». Comunicațiile rutiere au o deosebită semnificație pentru realizarea legăturilor și schimburilor. În timpurile străvechi majoritatea orașelor noastre mari erau situate de-a lungul Marelui Drum al Mătăsii.


Orientându-ne către ideea noastră generală pe plan național de «Mangilik El» am transformat calea dezvoltării independenței noastre în «Nurly Zhol». Trebuie să ne consolidăm unitatea și să lucrăm în permanență în scopul asigurării unui viitor prosper. «Mangilik El» reprezintă forța unificatoare a națiunii, un izvor nesecat de energie.

Este un piedestal neclintit de idei nu numai pentru strategia «Kazahstan 2050», ci și pentru statul Kazahstan din secolul XXI. Noul Patriotism Kazahstanez – acesta este «Mangilik El»! Este o valoare măreață a întregii societăți kazahstaneze.


Noțiunea puternică de «Mangilik El» include și tributul respectului pentru istoria noastră, și mândria pentru fericirea noastră din prezent, și încrederea într-un viitor prosper.

Dragostea de țară reprezintă respectul unei moșteniri mărețe primite de la strămoși, păstrarea acesteia ca pe lumina ochilor, aducerea propriei contribuții, dezvoltarea acesteia și transmiterea către generațiile ce vor urma. Acesta este adevăratul sens al eforturilor tuturor kazahstanezilor!


Atât ideea noastră națională, cât și rădăcinile statului nostru arată că toate aceste lucruri provin din istoria străveche. Unitatea poporului conferă ideii naționale viabilitate și durabilitate.

Acolo unde nu există unitate, în schimb există dușmănie, niciodată nu a fost dusă la îndeplinire ideea națională. Unitatea și belșugul reprezintă principala bază a ascensiunii Kazahstanului către vârf și a cuceririi de noi înălțimi.


Am atins performanțele actuale datorită înțelegerii noastre conștientizate a ideii de stabilitate.


Fără a aduce vreun prejudiciu celorlalți, ci prin respect față de alte limbi și religii, prin acordarea de condiții egale pentru toți cetățenii ne dezvoltăm stabilitatea. Moștenirea și învățătura pe care dorim să o transmitem generațiilor viitoare trebuie să devină principala noastră bogăție: Unitatea poporului. Trebuie să le insuflăm tuturor aceste valori la nivel național.


Anul 2015 este un an aniversar pentru înălțarea istoriei noastre naționale și pentru evaluarea actualelor înălțimi atinse. Vom sărbători 550 de ani de la înființarea Hanatului Kazah, 20 de ani de la crearea Adunării Poporului din Kazahstan și adoptarea Constituției noastre și 70 de ani de la Marea Victorie. Aceste etape istorice au o semnificație deosebită în educarea generației în spiritul noului Patriotism Kazahstanez. Am declarat anul 2015 ca an al Adunării Poporului din Kazahstan.


Integritatea și unitatea, pacea și înțelegerea poporului – acestea sunt obiectivele principale.


Unitatea poporului reprezintă cheia succeselor noastre comune.


Modelul kazahstanez de dezvoltare stabilă reprezintă la ora actuală un model pentru întreaga lume. Prin sărbătorirea a 25 de ani de independență a Kazahstanului și prin asigurarea succesului expoziției internaționale EXPO-2017 vom dovedi întregii lumi care este potențialul țării noastre. Fie ca drumul nostru măreț să fie încununat de succes, iar viitorul să fie luminos.


Vă doresc tuturor succes în îndeplinirea dezideratului conținut în mesajul «Nurly Zhol»!

Categories: Cultura si Educatie, Politica externa, Informatii/Stiri