Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

VIZITA OFICIALA A MISIUNII PARLAMENTULUI REPUBLICII KAZAHSTAN IN ROMANIA

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on March 8, 2015 at 8:05 AM

 

Prof.Dr. Anton Caragea-Presedinte Director General- Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica a apreciat ca: astazi Kazahstanul este un centru de putere mondial, un stat profund democratic si prosper, un model pentru intreaga lume si un serios partener strategic al Romaniei si un important aliat diplomatic pentru tara noastra.


In perioada 3-5 martie 2015, o delegatie a Parlamentului din Kazahstan compusa din: Presedinte- Senatorul Serik Akylbai, senatorul Bekturganov Serik si deputatul Tulesh Kenzin a efectuat, la invitatia Parlamentului Romaniei, o vizita oficiala in Romania.Presedintele Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni-Senator Marcel Dumitru Bujor inconjurat de delegatia din Kazahstan.


Vizita a avut rolul de a continua relatia de prietenie strategica dintre Romania si Kazahstan, de a reafirma relatiile privilegiate dintre cele doua parlamente si de a continua consultarile pe linie parlamentara.


Cu ocazia vizitei delegatiei din Kazahstan, aceasta a avut onoarea de a fi invitata sa sustina o conferinta speciala in cadrul Parlamentului Romaniei, o onoare fara egal, de care numai delegatiile din Kazahstan sau bucurat in istoria parlamentului.Delegatia din Kazahstan prezinta mecanismele unei institutii democratice unice: ADUNAREA POPOARELOR DIN KAZAHSTAN.


De aceasta data delegatia din Kazahstan a prezentat, in cadrul unei conferinte internationale, detalii despre activitatea Adunarii Popoarelor din Kazahstan, o institutie profund democratica, fara egal in intreaga lume si care ar trebui sa se constituie intr-un model aplicat universal.


Delegatia din Kazahstan a fost primita de liderii Parlamentului, de reprezentantii Comisiilor de Aparare, Economie si Servicii, Afaceri Europene, Romanii de Pretutindeni, UNESCO, Energie si Transporturi ai Parlamentului Romaniei, a primit dreptul de a vizita toate spatiile parlamentului intr-un tur extins si a primit onoarea de a fi invitata in mod special la lucrarile Parlamentului (o astfel de onoare se acorda doar Presedintilor de state si liderilor parlamentelor straine aflati in vizita).
 

Delegatia din Kazahstan este primita cu toate onorurile in Parlamentul Romaniei


Totodata un dineu de onoare a fost oferit de partea romana in cinstea delegatiei din Kazahstan, iar delegatia a fost decorata de oficialii romani.


Asa cum aprecia liderul senatorilor dl. Florin Constantinescu: delegatia parlamentara kazaha a fost primita la nivel de delegatie prezidentiala, pentru a da un semnal privind importanta fara egal a relatiei dintre Romania si Kazahstan.


Prof.Dr. Anton Caragea-Presedinte Director General- Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica a apreciat ca: astazi Kazahstanul este un centru de putere mondial, un stat profund democratic si prosper, un model pentru intreaga lume si un serios partener strategic al Romaniei si un important aliat diplomatic pentru tara noastra.


Deputatul Costel Alexe-Presedintele Grupului Parlamentar de Prietenie Romania-Kazahstan a apreciat ca intre cele doua tari relatia este semnificativa si in ultimii cinci ani a cunoscut o turnura spre o prietenie si alianta strategica ce face ca Romania sa fie profund interesata in dezvoltarea pe viitor a Kazahstanului in care vede un aliat major.


Senatorul Marcel Bujor-Presedintele Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni a apreciat ca Romania este mandra sa salute in Kazahstan primul stat care a rezolvat perfect si complet problema minoritatilor nationale, in cel mai profund caracter democratic.


La finalul turneului delegatia parlamentara din Kazahstan a apreciat, prin vocea presedintelui Serik Akylbai ospitalitatea deosebita, disponibilitatea liderilor Romaniei de dialoga cu Kazahstanul si sentimentele de dragoste si respect fata de tara lor si fata de presedintele Nursultan Nazarbayev, toate acestea fac ca relatia noastra sa fie una speciala, au apreciat la unison reprezentantii parlamentului kazah.

Categories: Informatii/Stiri, Cultura si Educatie, Politica externa