Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

PRESEDINTELE COMISIEI ROMANILOR DE PRETUTINDENI-MARCEL DUMITRU BUJOR INFORMEAZA PARLAMENTUL CU PRIVIRE LA MINORITATEA ROMANA DIN KAZAHSTAN

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on March 15, 2015 at 7:15 AM

La Conferinta: ADUNAREA POPOARELR DIN KAZAHSTAN-UN MODEL DEMOCRATIC UNIVERSAL au luat parte liderii parlamentului si au mai participat reprezentantii a 23 de state, impreuna cu liderul corpului diplomatic- Ambasadorul Irak-lui-Omer Berzinji si au prezentat comunicari: Liderul Senatului-Senatorul Florin Constantinescu-Presedintele Comisiei de Energie, Industrie si Transporturi, Prof.Dr. Anton Caragea-Presedinte Director General- Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica, Senatorul Marcel Dumitru Bujor-Presedintele Comisiei pentru Romanii din Afara Granitelor, Deputatul Costel Alexe-Presedintele Grupului Parlamentar de Prietenie Romania-Kazahstan, Senatorul Constantin Popa-din partea Comisiei pentru UNESCO si senatorii Ionel Agrigoroaei si Ciprian Rogojan din partea Comisiilor de Aparare si Afaceri Europene.Va prezentam in continuare discursul principal rostit in cadrul conferintei de catre Presedintele Marcel Dumitru Bujor, discurs ce a starnit interesul comunitatii diplomatice din Romania si care a fost prezentat apoi in plenul Senatul Romaniei ca un document de importanta si semnificatie pentru comunitatea romanilor din Kazahstan.


Senator Marcel Dumitru Bujor-Liderul activitatii parlamentare 2015 rosteste discursul principal al Conferintei-ADUNAREA POPOARELR DIN KAZAHSTAN-UN MODEL DEMOCRATIC UNIVERSAL.

 


Titlul declaraţiei politice:

Adunarea Popoarelor din Kazahstan – Modelul unităţii şi armoniei interetnice

Domnule preşedinte,

Stimaţi colegi,

Membrii Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României, au avut în data de 03 martie, o întrevedere cu E.S domnul Daulet Batrashev, ambasadorul Republicii Kazahstan şi cu o delegaţie a Parlamentului Republicii Kazahstan, condusă de domnul Serik Akylbai, Preşedintele Comisiei de legislaţie constituţională, sistem judiciar şi organe de aplicare a legii din Senatul Republicii Kazahstan.


Discuţiile au vizat tendinţa ascendentă a relaţiilor dintre Kazahstan şi România, precum şi situaţia comunităţii româneşti din Kazahstan, în contextul în care la recensământul din 2010, în Republica Kazahstan, în grupa etnică români/moldoveni s-au înregistrat 21.054 de persoane, din care 594 de persoane s-au declarat români şi 20.460 moldoveni.


După întrevederea cu delegaţia din Republica Kazahstan, am participat la Conferinţa cu tema “Adunarea Poporului din Kazahstan – Modelul unităţii şi armoniei interetnice”, conferinţă organizată în parteneriat cu Camera Deputaţilor, Ambasada Republicii Kazahstan în România şi Institutul de Relaţii Internaţionale şi Cooperare Economică.


Adunarea Poporului din Kazahstan, constituită de către Preşedintele Republicii Kazahstan, este o structură de stat ce apără drepturile tuturor minorităţilor naţionale.


Republica Kazahstan este casă părintească pentru reprezentanţii a 140 de grupuri etnice şi a 17 confesiuni.


De aceea, Instituţia Adunării Popoarelor din Kazahstan este un unic exemplu de consimţământ intercultural, interconfesional şi de asigurare a toleranţei.


Adunarea Popoarelor din Kazahstan reprezintă interesele grupurilor etnice în cadrul organului legislativ superior – Parlamentul, prin nouă deputaţi ai Camerei Inferioare, demonstrând întregii lumi succesul politicii desfăşurate de Kazahstan în domeniul relaţiilor interetnice.


Kazahstanul, stat multicultural şi multietnic, promovează o strategie activă pentru realizarea înţelegerii între naţionalităţi, un adevărat exemplu de co-existenţă religioasă, culturală şi dezvoltare socială.


Anul 2015 marchează 20 de ani de la înfiinţarea Adunării Popoarelor din Kazahstan, modelul kazahstanez de integritate, unitate, pace şi înţelegere reprezentând la ora actuală un model pentru întreaga lume.


Preşedintele Republicii Kazahstan îndeamnă poporul către unitate şi stabilitate: “Înţelegerea dintre persoanele de etnii diferite reprezintă oxigenul vital. Trebuie să avem singuri grijă de unitatea noastră şi de înţelegerea dintre etnii.”. Un discurs din care se pot inspira şi liderii altor ţări, întrunirea poporului kazah devenind un model euroasiatic unic de dialog al culturilor.


Am fost surprins de numărul românilor care trăiesc pe teritoriul Kazahstanului.

Majoritatea acestora provin din regiunile istorice româneşti Basarabia şi Bucovina de Nord, astăzi trăind dispersat în regiunile din nordul Kazahstanului, regiuni unde au avut loc deportările şi trimiterile la muncă forţată de către regimul sovietic în perioada celui de-al doilea război mondial.


Românii au fondat câteva sate în nordul Kazahstanului, în care şi în prezent, comunitatea încă mai păstrează limba română şi obiceiurile tradiţionale.


Complet integraţi în viaţa Kazahstanului, românii se bucură de reprezentare în Adunarea Poporului din Kazahstan, au înfiinţat societăţi culturale româneşti, ce beneficiază de sprijinul statului kazahstanez pentru a-şi păstra specificul naţional, tradiţiile şi limba.


Kazahstanul i-a primit pe românii prigoniţi de regimul sovietic, le-a oferit dreptul la educaţie şi locuri de muncă. Românii pot vorbi liber limba română, îşi pot apăra interesele şi îşi pot păstra nestingheriţi tradiţiile.


Daca punem în discuţie Ungaria, Ucraina sau Serbia, remarcăm faptul că minoritatea română nu beneficiază de drepturile pe care Kazahstanul le garantează minorităţilor sale şi sper ca în viitor, astfel de state să se inspire din modelul kazahstanez de asigurare a armoniei interetnice şi interconfesionale.


Comunitatea românească este una reprezentativă, păstreaza frumoasele noastre tradiţii populare româneşti şi beneficiază de ospitalitatea kazahă.


Închei declaraţia polítică, mulţumind pentru acest sprijin constant acordat minorităţii româneşti din Kazahstan şi apreciez relaţia bilaterală în acest sens ca fiind una exemplară.


Vă mulţumesc!

You need Adobe Flash Player to view this content.


Discursul rostit in plenul Parlamentului de catre liderul de activitate parlamentara - Senatorul Marcel Dumitru Bujor poate fi urmarit si pe canalul de televiziune diplomatica aici.

Categories: Politica externa, Cultura si Educatie, Informatii/Stiri