Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

GUVERNUL KAZAHSTANULUI FELICITAT PENTRU PREGATIREA ALEGERILOR DIN 26 APRILIE 2015

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on April 20, 2015 at 5:40 PM

 In data de 20 aprilie 2015, raportul preliminar, de pregatire a alegerilor a prezentat monitorizarea si evaluarea cadrului legal si a pregatirilor pentru alegerile ce vor avea loc in Kazahstan, monitorizare realizata de grupul de experti ai Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica. 

 


Kazahstanul se pregateste de alegeri prezidentiale anticipate, in data de 26 aprilie 2015, cu trei concurenti principali pentru cea mai inalta functie a tarii: Presedintele actual-Nursultan Nazarbayev, reprezentantul Partidului Popular Comunist-Turgun Syzdzkov si candidatul independent-Abelgazi Kusainov.


In pregatirea alegerilor din 2015, principalul organism cu atributii electorale: Comisia Electorala Centrala din Kazahstan a anuntat ca vor fi acceptati la operatiunile de supraveghere a alegerilor peste 1.000 de observatori internationali si peste 10.000 de observatori interni ce vor supraveghea nemijlocit operatiunile electorale.Kazahstanul va vota in alegeri prezidentiale anticipate in 26 aprilie 2015


Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica a decis sa monitorizeze procesul electoral din Kazahstan, cu ocazia alegerilor prezidentiale anticipate din 26 aprilie 2015.


In data de 20 aprilie 2015, raportul preliminar, de pregatire a alegerilor a prezentat monitorizarea si evaluarea cadrului legal si a pregatirilor pentru alegerile ce vor avea loc in Kazahstan, monitorizare realizata de grupul de experti ai Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica.


Dintre elementele prevazute de raport subliniem: Comisia de Monitorizare a Alegerilor din partea Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica considera ca in perioada de inregistrare a candidaturilor si prevederile legale au fost perfect respectate si toate elementele procedurale au fost indeplinite asigurand astfel caracterul profund democratic al primei faze a alegerilor.Dupa analiza prevederilor constitutionale si legale, a modului de organizare a Comisiilor Electorale Centrale si Locale, a prerogativelor si a modului de constituire a acestora, metodele de publicitate si promovare cu respectarea criteriilor de egalitate si echitate: Comisia de Monitorizare a Alegerilor din partea Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica apreciaza ca: au fost luate de catre guvernul Republicii Kazahstan: toate masurile asiguratorii necesare pentru a garanta o consultare electorala onesta si echilibrata, cu respectarea standardelor democratice .


 

 


Senatorul Marcel Dumitru Bujor, Ambasadorul Kazahstanului si Prof.Dr. Anton Caragea


Concluziile grupului de experti compus din parlamentari, sub conducerea senatorului Marcel Dumitru Bujor, a grupului de academicieni condusi de prof.dr. Mircea Constantinescu si o echipa de experti electorali au fost prezentate Prof. Dr. Anton Caragea-Presedintele Director General al Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica.


Prof. Dr. Anton Caragea a acceptat concluziile raportului si a fost de accord cu recomandarea finala a acestuia: un grup de experti si parlamentari ai Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica vor supraveghea alegerile in ziua alegerilor si vor supraveghea activitatile din data de 26 aprilie 2015, inclusiv procesul de vot, numaratoarea, tabularea si finalizarea rezultatelor alegerilor prezidentiale din Republica Kazahstan.


Bazandu-se pe acest raport, Profesor Dr. Anton Caragea a acceptat sa conduca o misune de monitorizare a alegerilor prezidentiale din Kazahstan: ″Nu acceptam astfel de misiuni de monitorizare, daca nu avem incredere, in dorinta statului organizator de a respecta valorile fundamentale ale procesului democratic″


Kazahstanul a raspuns respectandu-si angajamentele democratice si oferind un standard inalt pentru competitii electorale si speram ca si data de 26 aprilie 2015-ziua alegerilor, va fi o noua dovada a caracterului profund democratic al standardelor adoptate de Kazahstan.


De altfel vom fi la fata locului, pentru a supraveghea evolutiile electorale, a concluzionat Prof.Dr. Anton Caragea-Presedinte IRICE

Categories: Cultura si Educatie, Eurasia News, Informatii/Stiri