Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

PRESEDINTELE KAZAHSTANULUI NURSULTAN NAZARBAYEV A FOST REALES CU 97% DIN VOTURI IN ALEGERI DEMOCRATICE SI TRANSPARENTE

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on May 4, 2015 at 3:55 AM

Kazahstanul poate considera că si-a incheiat tranzita spre democratie după alegerile din 26 aprilie 2015, devenind un stat ce poate fi clasificat ca o democratie functională, ce va accede in curand, daca continua in aceeasi directie, la statutul de democratie functională consolidată, a apreciat Prof. Dr. Anton Caragea, Presedintele Comisiei de Monitorizare a alegerilor anticipoate din Kazahstan.


In perioada 22-29 aprilie 2015 o delegație românească a monitorizat procesul electoral din Kazahstan.


Delegația, condusă de Profesor Dr. Anton Caragea-Președintele Director General al Institutului de Relații Internaționale si Cooperare Economica, a mai fost compusă între alții din Președintele Comisiei pentru Romanii din Afara Granițelor-Senatorul Marcel Bujor, Directorul academic-Prof. Dr. Mircea Constantinescu si un număr de experți electorali.


 


 

Votul din 26 aprilie 2015 a intrunit toate conditiile democratice


Delegația a observat alegerile din Kazahstan, iar echipa condusă direct de Prof. Dr. Anton Caragea a monitorizat regiunile Almaty, Shymkent si Turkistan.


Alegerile au beneficiat de o prezenta la vot de peste 95%, iar învingătorul alegerilor a fost proclamat candidatul Nursultan Nazarbayev, ales președinte cu peste 8 milioane de voturi legal exprimate.


La intoarcerea in tara delegatia romanesca a realizat un raport de analiza asupra alegerilor prezidentiale anticipate din Kazahstan.


Concluzia raportului final a fost aceea că alegerile din Kazahstan au respectat legislația internă si standardele internaționale in materia, fiind clasificate drept un exemplu prin transparentă, organizare si participarea masivă la procesul electoral.


 


Kazahstanul este o tara cu o indelungata experienta democratica consolidata, dupa alegerile prezidentiale anticipate din aprilie 2015


Toate acestea demonstrează încrederea populației in sistemul electoral, in transparenta si echisdanta alegerilor si mai ales satisfacția populației fată de evoluția națională ceea ce s-a transpus intr-o prezentă record la urne.


Votul covarsitor in favoarea presedintelui in exercitiu era previzibil, fiind un vot pentru stabilitate, continuitate si progres economic si democratic.


Kazahstanul poate considera că si-a incheiat tranzita spre democratie după alegerile din 26 aprilie 2015, devenind un stat ce poate fi clasificat ca o democratie functională, ce va accede in curand, daca continua in aceeasi directie, la statutul de democratie functională consolidată, a apreciat Prof. Dr. Anton Caragea.

Categories: Cultura si Educatie, Informatii/Stiri, Politica externa