Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

DIALOG INTRE PROF.DR. ANTON CARAGEA SI E.S. HUSSAIN SINJARI-AMBASADORUL IRAK-ULUI

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on June 14, 2015 at 6:10 AM

In data de 9 iunie 2015 a avut loc intrevederea protocolara, de incepere a mandatului, intre Prof.Dr.Anton Caragea, Presedintele Director General al Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica si Excelenta Sa Hussain Sinjari- Ambasador al Republicii Irak in Romania.


Prof.Dr.Anton Caragea a prezentat felicitarile sale cu ocazia inceperii mandatului domnului Hussain Sinjari si a apreciat ca Irak-ul este si va fi privit in tara noastra ca un prieten si un aliat in regiunea Orientului Mijlociu si a marcat deja o istorie recenta plina de evenimente in relatia bilaterala.
E.S. Hussain Sinjari- Ambasador al Republicii Irak in Romania il intampina calduros pe Prof.Dr.Anton Caragea, Presedintele Director General al Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica.


Totodata, Prof.Dr. Anton Caragea a apreciat ca relatia strategica dintre Romania si Irak este extrem de solida si bazata pe o larga arie de interese comune: legaturi economice ample si constante, un dialog politic consistent si permanent si o legatura sufleteasca ce face din relatia Romania-Irak un model in regiune.


Practic, relatia intre Romania si Irak se constituie intr- un exemplu pentru relatia intre Romania si tarile din zona Orientului Mijlociu.


In ultimii ani dialogul bilateral a cunoscut o amploare extraordinara ceea ce obliga la continuarea acestuia si la dezvoltarea a noi si noi arii de cooperare.


Excelenta Sa Hussain Sinjari a apreciat incurajarile venite din partea Prof.Dr.Anton Caragea si a apreciat ca viziunea din partea irakiana este similara : Romania isi ocupa economic, cultural si politic locul privilegiat in relatia cu Irak-ul.


Dialogul a continuat pe teme concrete, de analiza a relatiilor economice, politice si culturale intre cele doua tari si a metodelor practice de dezvoltare a acestora in viitor.


Programe concrete vizand: constituirea unui Consiliu de Afaceri Romania-Irak pentru promovarea Irak-ului ca o tara in continua dezvoltare si cu importante oportunitati economice, constituirea de consulate onorifice pentru promovarea relatiei bilaterale si amplificarea cooperarii parlamentare au fost discutate intre cele doua parti.


In cadrul discutiei prietenesti au fost atinse si teme ale dialogului inter-religios si al tolerantei, iar E.S. Ambasadorul Hussain Sinjari a prezentat activitatea desfasurata de organizatia sa-Tolerancy.org in promovarea acestor valori in lumea actuala.


Dialogul a pus bazele unei mandat de succes pentru dezvoltarea relatiei intre Romania si Irak si promite continuarea unei directii de actiune diplomatica de succes a Romaniei.

Categories: Informatii/Stiri, Politica externa, Cultura si Educatie