Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

DESFASURAREA VIZITEI DE PRIETENIE A DELEGATIEI ROMANE IN ETIOPIA

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on August 2, 2015 at 7:00 AM

O delegatie, de nivel inalt, a Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica, a fost invitata sa participe la un program de descoperire a Etiopiei, tara considerata cea mai buna destinatie turistica, la nivel mondial.


Invitatia a fost adresata de Primul Ministru al Republicii Federale a Etiopiei si a fost acceptata de Prof.Dr. Anton Caragea-Presedintele IRICE.


Cu ocazia vizitei in Etiopia, delegatia condusa de Presedintele IRICE a participat si la ceremoniile mondiale de promovare a turismului si la lucrarile Conferintei Africane pentru Investitii.

 


 

O strangere de mana a prieteniei: Presedintele IRICE-Profesor Dr. Anton Caragea si Primul Ministru al Etiopiei-Academician Hailemariam Desalegn.


Vizita a avut loc intre 9 si 16 iulie 2015 si a inclus si o importanta dimensiune politica si diplomatica, in conditiile in care Presedintele IRICE-Profesor Dr. Anton Caragea a avut dialoguri cu: Ministrul Comertului-Yaekob Yalla, Ministrul Afacerilor Externe-Berhane Gebre-Christos si Ministrul Culturii si Turismului si un dialog extins cu Primul Ministru al Republicii Federale Democrate a Etiopiei-Academicianul Hailemariam Desalegn. 

Intrevedere cu Ministrul Comertului: Presedintele IRICE si Senator Ionel Agrigoroaei-liderul de eficienta al Parlamentului Romaniei.


Dialogul extins s-a concentrat pe teme precum: comert, investitii, cooperare economica, sprijin acordat afacerilor si firmelor, din cele doua regiuni, si promovarea schimbului de tehnica si produse.


In spatiul diplomatic s-a convenit deschiderea unei retele de consuli onorifici in intreaga lume, pentru a promova turismul si cooperarea economica si culturala. 

Intrevedere cu Ministrul Afacerilor Externe: Presedintele IRICE si Senator Ionel Agrigoroaei-liderul de eficienta al Parlamentului Romaniei, Academician Mircea Constantinescu, Director Mihai Prundianu si restul delegatiei.

 


Totul pe baza experientelor de succes de pana acum ale Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica.


In data de 10 iulie 2015, Presedintele Institutului a sustinut si discursul de deschidere a ceremoniei mondiale de turism, prin cuvantarea ETIOPIA-PAMANTUL ALES DE DUMNEZEU!


 

Prezent pe scena premiilor de turism mondial, senatorul Ionel Agrigoroaei, liderul de eficienta al Parlamentului Romaniei, a anuntat ca Primul Ministru al Etiopiei, Hailemariam Desalegn a fost decorat cu medalia parlamentului.

Decizia a fost luata de parlamentarul roman dupa anuntul oficial al recunoasterii premierului etiopian drept Lider al Turismului Mondial si dupa primirea de catre acesta a scrisorii oficiale de recunoastere a meritelor sale in promovarea turismului, a pacii si a dezvoltarii la nivel global. 

Dineu de gala in onoarea Presedintelui Prof.Dr. Anton Caragea si a delegatiei sale impreuna cu Primul Ministru Hailemariam Desalegn si Ministrii Afacerilor Externe si ai Culturii si Turismului.


Spectacolul a continuat cu desfasurarea de dansuri traditionale, cu o ceremonie a cafelei, unica in Etiopia si cu prezentari ale elitei academice etiopiene.


Ceremonia a fost difuzata live si a fost urmarita de peste 200 de milioane de privitori. 

Presedintele IRICE la Axum-capitala Africii crestine.


Din data de 10 iulie 2015 programul cultural si turistic, special realizat pentru delegatia Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica, a inceput cu vizitarea primei capitale a Africii crestine-Axum, celebru centru de putere si control al negotului din zona Marii Rosii, din anii 100 pana in anii 400 dHr.


 

In Axum delegatii au vizitat mormintele imperiale, Biserica Arcei Legamantului si Basilica Sf. Maria, unde ceremonia traditionala de incoronare a imparatilor Etiopiei avea loc.Rostind vestitul discurs catre poporul din Lalibela.


Special pentru delegatia oficiala au fost deschise si portile muzeului imperial, unde se gasesc nepretuitele comori ale imparatilor Etiopiei: de la ornamente si hlamide, special croite pentru incoronare pana la coroanele imperiale, siroind de pietre pretioase.


 

De la Axum, vechiul oras imperial, delegatia IRICE, condusa de Presedintele Dr. Anton Caragea a fost condusa spre Gondar, capitala Etiopiei, intre secolele XVII si XIX.Ceremonie la Gondar: dansuri specifice!


Aici delegatii au fost primiti cu dansuri traditionale Amhari, intr-o splendida ceremonie de bun venit, oferita de autoritatile locale si sau bucurat de bunatatile specifice Gondarului, la faimosul Restaurant al celor patru surori, si apoi au facut un tur al orasului imperial.


 

Gondar este renumit, in intreaga lume, pentru arhitectura sa si pentru ca a fost capitala a zece imparati, in vremurile de glorie ale Abisiniei, cum era numita Etiopia pe atunci.


Orasul uneste, intr-o arhitectura perfecta si stranie totodata, influenta portugheza, engleza si indiana, castigandu-si numele de Camelotul Africii. 

Catedrala Sf. Maria-locul de incoronare al imparatilor Etiopiei.

 


Delegatia Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica a fost apoi primita cu o ceremonie religioasa la Lalibela, orasul crestin prin excelenta al Africii, cunoscut si sub numele de al doilea Ierusalim.


 

Peste 5000 de pelerini, preoti si diaconi l-au intampinat pe Prof. Dr. Anton Caragea si au oferit delegatiei costume religioase speciale, pentru intrarea in orasul sfant.


Cu aceasta ocazie Prof.Dr. Anton Caragea a tinut discursul sau memorabil: Catre Poporul din Lalibela, asa cum a fost el reprodus in presa locala.


Discursul Presedintelui a reusit sa incante auditorii si sa le tina captiva imaginatia.


Un turneu al impresionantelor biserici, sculptate in piatra, a fost apoi desfasurat, turneu ce a inclus si mormantului Sf. Lalibela si Bisericile Mantuitorului si ale Sfintei Cruci.

 


In partea finala a turneului Presedintelui IRICE, acesta a fost primit in insoritul sud al Etiopiei, teritoriu al Natiunilor, Nationalitatilor si Popoarelor din Sud, cum este cunsocuta regiunea. 

Primire speciala la Hawassa cu Sefa Regiunii de sud-SNNPRS.


Aici delegatia IRICE s-a bucurat de o plimbare pe Lacul Hawassa, un tur de descoperire a orasului si un spectacol nocturn special, ce i-a incantat pe privitori.


O surpriza speciala a fost oferita Presedintelui Dr. Anton Caragea, de catre Ministrul Culturii si al Turismului-Amin Abdulkabir, care a aranjat o vizita surpriza, in cel de al patrulea oras sfant al islamului, Harar, oras ce cuprinde 82 de moschei si peste 400 de altare ale sfintilor, ce au dobandit orasului renumele de orasul sfintilor si statutul de zona protejata de UNESCO.Vizitand frumosul oras Harar!

 


Delegatii au fost primiti, cu o ceremonia a cafelei si cu un turneu al faimosului zid al orasului numit Jugal si apoi o vizita la locuinta faimosului poet francez-Arthur Rimbaud din Harar. 

Moment de relaxare in Gay Ger-casa traditionala din Harar.


Vizita in splendidul oras Harar a fost un perfect cadou pentru delegatie, a apreciat Presedintele IRICE-Prof. Dr. Anton Caragea.Fotografie de familie: Guvernul Republicii Federale Democrate Etiopia condus de Primul Ministru Hailemariam Desalegn si delegatia romanesca condusa de Presedintele IRICE-Prof.Dr. Anton Caragea.


Vizita in Etiopia este un semn al faptului ca aceasta tara este in plina devoltare, cu o putere politica si o influenta fara egal in Africa si marcheaza intrarea tarii in randul celor mai importante tari, din punct de vedere cultural si istoric, la nivel mondial, apreciaza Presedintele IRICE-Prof. Dr. Anton Caragea.

Categories: Politica externa, Informatii/Stiri, Cultura si Educatie