Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

CETATEA DOMNEASCA A TARGOVISTEI SARBATORESTE 550 DE ANI DE ISTORIE AI KAZAHSTANULUI

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on September 28, 2015 at 4:55 AM

Romania va marca in 6 octombrie 2015, printr-o conferinta academica si o suita de manifestari oficiale cei 550 de ani de statalitate ai Kazahstanului.


Presedintele Nursultan Nazarbayev pune bazele unei miscari de redresare si identitate nationala de mare eficienta.


Manifestarile oficiale, prilejuite de aceasta ocazie, vor avea loc in prezenta Ambasadorului Republicii Kazahstan in Romania-Excelenta Sa Daulet Batrashev.


Republica Kazakhstan este principalul partener al Romaniei, in zona Asiei Centrale, partener privilegiat si de importanta strategica.


In perioada septembrie-octombrie 2015, Kazahstanul va celebra o istorie nationala inceputa acum 550 de ani, in 1465, odata cu constituirea statului kazah de catre sultanii Kerey si Zhanibek.


Din acel moment statul Kazah a devenit, pentru doua sute de ani, liderul Drumului Matasii, fapt ce i-a adus controlul unor rezerve financiare fabuloase precum si recunoasterea rapida si atentia marilor puteri ale vremii.


Declaratia de statalitate si independenta din 1465 a creat astfel un stat viabil, care timp de doua sute de ani a ocupat prim planul atentiei internationale in zona.


Decizia de a celebra acest moment istoric fundamental, pentru constructia Asiei Centrale, a apartinut Presedintelui Kazahstanului –Nursultan Nazarbayev si a fost anuntata inca din 2014, odata cu lansarea programului de constructie nationala Nurly Zhol (Jol).


Astfel, anul 2015 a devenit anul in care Kazahstanul a inceput a se re-ancora la indelungata sa istorie, iar anul 1465 a inceput a fi redescoperit si folosit pentru a educa tineretul kazah in sensul mandriei si spiritului national.


In plus, cu o istorie clar marcata, inca din 1465, Kazahstanul a devenit unul din cele mai vechi state ale zonei, un adevarat pilon de stabilitate in Asia Centrala.


Elita academica, diplomatica si politica a Romaniei a decis sa sarbatoreasca acest important eveniment din istoria partenerului strategic-Kazahstan printr-o larga conferinta ce va avea loc in fosta capitala voievodala a Romaniei-Targoviste.Targoviste-parte a programului diplomatic DESCOPERA ROMANIA si fosta capitala a Tarii Romanesti.


Targoviste este unul din principalele centre universitare ale Romaniei, a doua capitala istorica si la momentul anului 1465 era capitala statului Tara Romaneasca.


Ca atare Prof.Dr. Anton Caragea-Presedintele Director-General al Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica a decis ca acesta ar fi locul perfect pentru a sarbatori, printr-un arc peste timp, cei 550 de ani de istorie ai Romaniei si Kazahstanului.


In plus trebuie mentionat ca orasul Targoviste este inscris in cadrul programului Descopera Romania, program destinat prezentarii diplomatice a zonei si a potentialului istoric si cultural deosebit al orasului.
Conferinta din 6 octombrie 2015, cu titlul: KAZAHSTAN-550 de ANI DE ISTORIE SI STATALITATE, va beneficia de participarea liderilor academici si politici ai Romaniei, va fi transmisa la televiziune si este prima conferinta de acest gen din istoria diplomatiei romane.

Categories: Informatii/Stiri, Cultura si Educatie, Politica externa