Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

VERDICT FINAL : KAZAHSTANUL A ORGANIZAT ALEGERI INDISCUTABIL DEMOCRATICE

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on April 7, 2011 at 3:46 AM

In perioada 28 martie - 6 aprilie 2011 o delegatie a Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica a realizat o monitorizare a alegerilor prezidentiale din Republica Kazahstan .


Monitorizarea a fost realizata la invitatia Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Kazahstan. In perioada 28 februarie- 28 martie Comisia de Monitorizare a evaluat conditiile oferite de legislatia electorala ,legislatia cu privire la asociatii si activitati politice, legislatia cu privire la mass media si prevederile constitutionale precum si o evaluare a masurilor preliminarii luate de Comisia Electorala Centrala a Republicii Kazahstan pentru asigurarea unui climat propice alegerilor prezidentiale.

Concluzia Comisiei Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica al Romaniei a fost aceea ca masurile preliminare asigura un climat onest si echilibrat pentru desfasurarea de alegeri libere in data de 3 aprilie.

Echipa de monitorizare a Romaniei a realizat supravegherea in ziua votului , supravegherea procesului de numarare si tabularea rezultatelor, intr-un numar semnificativ de sectii si comisii electorale de centralizare a rezultatelor.


Concluzia preliminara a misiunii de monitorizare a fost prezentata in data de 4 aprilie 2011 intr-o conferinta de presa desfasurata de Hotelul Ramada din Astana de catre prof.dr.Anton Caragea, directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica .

Conferinta de presa a inclus prezentarea Raportului preliminar de evaluare a alegerior prezidentiale din 3 aprilie 2011 si prezentarea datelor colectate in ziua alegerilor si in perioada tabularii rezultatelor finale , concluzia fiind aceea de sustinere a rezultatelor alegerilor din Kazahstan ca reprezentand vointa reala, liber exprimata, in mod democratic a poporului kazah.


Raportul final al misiunii de monitorizare a alegerilor prezidentiale din Kazahstan va fi prezentat intr-o dubla ceremonie concomitenta la Bucuresti si Bruxelles in data de 12 aprilie 2011. Este prima data cand un astfel de raport este prezentat atat ca un document european cat si in Romania .

Raportul romanesc de sustinere a caracterului deschis si democratic al alegerilor din Kazahstan a fost prezentat la ora 14:00 in data de 4 aprilie , la orele 16:00 fiind urmat de Raportul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei recunoscand caracterul democratic al consultarii populare din Kazahstan si la orele 18:00 de cel al Organizatiei de Cooperare de la Shanghai ce a recunoscut la randul sau spiritul democratic al alegerilor din Kazahstan.

Prof.dr.Anton Caragea a prezentat apoi principalele elemente ale Raportului romanesc de monitorizare a alegerilor in cadrul unor interviuri pentru canalele de televiziune Kazakhstan, CTB , Astana TV si a raspuns intrebarilor directorului jurnalului Noul Kazahstan .


Delegatia romaneasca a mai participat si la dechiderea , la Muzeul de Arta Moderna al Kazahstanului, a expozitiei dedicate marcarii a 50 de ani de la zborul lui Iuri Gagarin in spatiul extraterestru ,a vizitat Muzeul Primului Presedinte al Kazahstanului unde a descoperit ca diploma de Doctor Honoris Causa oferita de catre prof.dr.Anton Caragea ,Presedintelui Nursultan Nazarbaev cu ocazia vizitei sale in Romania este prezentata la loc de cinste in expozitie alaturi de alte dovezi de recunoastere internationala a prestigiului presedintelui kazah.

In final prof.dr. Anton Caragea a avut onoarea de a fi invitat pentru un discurs despre Politica de Vecinatate a Uniunii Europene la Universitatea Euro-Asiatica din Astana. De aceasta onoare sau mai bucurat in trecut Hillary Clinton, George Bush jr, Presedintele Romaniei –Emil Constantinescu si printul Hakoon al Norvegiei etc. Intalnirea cu studentii si profesorii universitatii a marcat un dialog de peste doua ore aducand realitatiile Uniunii Europene mai aproape de lumea Asiei Centrale si de geopolitica Kazahstanului.

Astazi Kazahstanul democratic si prosper intalneste Romania ca o poarta de intrare spre Europa si de construire a unei noi relatii euro-asiatice. Odata cu obtinerea de catre Kazahstan a recunoasterii generale a reusitei constructiei unui sistem democratic si a unei societati deschise Romania isi gaseste un nou partener democratic si stabil in Asia Centrala.

Participarea Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica la acest proces de recunoastere a succesului democratic al Kazahstanului este o noua punte prin care Romania si Kazahstanul se regasesc.


 

 

 


 

 

 

Semnand in Cartea de Onoare a Muzeului Prezidential


 

 

 

 

Deschizand Sala Iuri Gagarin la Muzeul de Arta Moderna


 

Listele luate la verificat : fila cu fila


 

 

 

Fiecare raport final e verificat in prezenta delegatiei romane


 


Categories: Politica externa, Informatii/Stiri, Cultura si Educatie