Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

COMUNITATEA MONDIALA A DEMOCRATIILOR NUMARA UN NOU MEMBRU: KAZAHSTAN

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on April 18, 2011 at 4:07 AM

In data de 12 aprilie 2011 , intr-o ceremonie publica, desfasurata la Bucuresti in Aula Magna a Academiei de Stiinte Economice, comunitatea democratica mondiala s-a bucurat de primirea unui nou membru in randurile sale : Kazahstan-ul.


Comunitatea democratica s-a adunat sa salute un nou membru al lumii democratice: Kazahstan

 

In prezenta reprezentantilor diplomatici ai statelor cu traditie democratica , prof.dr.Anton Caragea, directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica ,a prezentat raportul romanesc de monitorizare a alegerilor prezidentiale din Kazahstan.

Ceremonia a fost o premiera, fiind vorba de o prezentare dubla , Bucuresti-Bruxelles , deoarece raportul romanesc a fost acceptat ca document european si prezentat in aceeasi zi de Consiliul European pentru Relatii Internationale ca raport european.


Profesor Dr. Anton Caragea prezinta Raportul de Monitorizare a Alegerilor din Kazahstan

 

Conferinta a fost deschisa de prezentarea prof.dr.Anton Caragea asupra metodelor de supraveghere a alegerilor, obiectivelor urmarite si modului de constituire a unei misiuni de supraveghere electorala. Au urmat apoi discursurile unora din membrii echipei romanesti de supraveghere a alegerilor din Kazahstan: subsecretarul de stat in Guvernul Romaniei: Sali Negiat si jurnalistului Gabriel Arsene . Apoi intr-o ceremonie publica, Raportul Final de Supraveghere a Alegerilor din Kazahstan a fost citit si apoi inmanat Insarcinatului cu Afaceri al Kazahstanului- Kairat Aman.

Comisia de Monitorizare a evaluat conditiile oferite de legislatia electorala , legislatia cu privire la asociatii si activitati politice, legislatia cu privire la mass media si prevederile constitutionale precum si o evaluare a masurilor preliminarii luate de Comisia Electorala Centrala a Republicii Kazahstan pentru asigurarea unui climat propice alegerilor prezidentiale.

Echipa de monitorizare a Romaniei a realizat supravegherea in ziua votului , supravegherea procesului de numarare si tabularea rezultatelor, intr-un numar semnificativ de sectii si comisii electorale de centralizare a rezultatelor.


O sala plina varf asculta lectia unei democratii care se naste: Kazahstan

 

Concluzia finala a raportului fiind aceea de sustinere a rezultatelor alegerilor din Kazahstan ca reprezentand vointa reala, liber exprimata, in mod democratic a poporului kazah.

In discursul sau de raspuns Excelenta Sa Dl. Kairat Aman a multumit echipei romanesti de monitorizare a alegerilor pentru eforturile deosebite depuse, pentru energia aratata si pentru raportul de monitorizare depus.


Corpul Diplomatic asculta Raportul Misiunii de Monitorizare Electorala

 

″In mod deosebit am fost interesat de opinia observatorilor internationali asupra progresului democratic al tarii mele si am fost entuziasmat sa aflu ca alegerile noastre au avut o organizare buna si democratica. Multumesc Romaniei pentru sprijinul acordat″ a incheiat Excelenta Sa.

A urmat o sesiune de intrebari si raspunsuri care au atins toate problemele in dezbatere cu referire la alegerile prezidentiale din 3 aprilie 2011 din Kazahstan.

Evenimentul din 12 aprilie 2011 a reprezentat pentru Kazahstan certificarea unor alegeri reusite si libere si un imbold pentru continuarea reformelor democratice , iar pentru Romania si comunitatea democratica mondiala un moment de mandrie odata cu primirea unui nou membru cu drepturi depline ce incepe a se afirma pe drumul democratiei : Kazahstan .

 


Categories: Foreign Policy, News