Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

DELEGATIA AMBASADORILOR VIZITEAZA DELTA DUNARII

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on June 29, 2011 at 5:15 PM

Intre 17 si 19 iunie 2011, Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica a organizat EXCURSIA DESCOPERA DELTA DUNARII, pentru membrii corpului diplomatic ce sau evidentiat in cooperarea lor stransa cu Institutul in ultima perioada ( Qatar si Emiratele Arabe Unite ).



Ambasadorul Salem Al Jaber ( (Qatar ) si Ambasadorul Yacoub Yousef al Hosani ascultand povestirile unui veteran al Deltei: Petru Lificiu -vicepresedinte ANRE

 



Programul DESCOPERA DELTA DUNARII este parte integranta a programului DESCOPERA ROMANIA, initiat de profesorul Anton Caragea , directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica pentru a oferii ambasadorilor acreditati in Romania posibilitatea de a descoperii frumusetile naturale si oportunitatile economice oferite de Romania .



Tulcea vazuta de pe Dunare. Excursia incepe.

 



In acest an excursiile diplomatice au fost orientate , in primavara spre Nordul tarii, spre Maramures si acum a doua excursie diplomatica spre regiunea de Sud, in zona Dunarii.

In aceasta vara excursia diplomatica a fost orientata spre DELTA DUNARII, deoarece Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica si-a oferit Inaltul Patronaj CONFERINTEI INTERNATIONALE DUNAREA SI DELTA DUNARII (23-26 iunie 2011).

Excursia a avut ca baza orasul Tulcea, oras istoric , cu o vechime documentara de peste 2.000 de ani, unde diplomatii sau putut bucura de atmosfera multi-etnica si pluri-religioasa a regiunii, dar si de deliciile bucatariei locale.



Biserica Albastra-monument UNESCO

 



Excursia diplomatilor a inclus si o calatorie de o zi prin zonele secrete ale Deltei Dunarii si vizite in sate precum Mila 23, sat al lipovenilor ( populatie de origina rusa refugiata in zona pentru a scapa de persecutiile religioase din Rusia secolului XVII ), apoi diplomatii sau putut bucura de atmosfera unui sat pescaresc, pierdut intre apele Dunarii si observa vestita Biserica Albastra , cea mai veche biserica a regiunii.

Vizita in regiunea Deltei Dunarii s-a incheiat cu excursia la Sulina , odinioara perla Dunarii.



Farul de la Sulina

 



Vizita a inclus o calatorie speciala la Catedrala Ortodoxa din Sulina construita de primul rege al Romaniei- Carol I ( 1866-1914 ) , Farul de la Sulina construit de Comisia Europeana a Dunarii in 1858 si Muzeul faimosului scriitor al Dunarii Jean Bart si Palatul Comisiei Europene a Dunarii.



Palatul Comisiei Europene a Dunarii.

 



Ambasadorii, inclusi in program, au laudat traditia culinara a regiunii, peisajele splendide oferite de Dunare si bogatia istorica si arheologica a regiunii.

Totodata si-au exprimat interesul in sprijinirea de parteneriate si investitii din tarile lor in regiune si in importantele proiecte turistice ce se desfasoara in zona.

Ambasadorii au vizitat sediul celei mai importante amenajari turistice din zona, la Murghion ( langa antica cetate Halmirys ) unde se construieste un port de nave, port de elicoptere si un complex balnear si de placere cu peste 1.000 de locuri de cazare si resedinta .



Ambasadorul Yacoub Yousef al Hosani , Presedintele Forumului Ecologistilor dl.Petru Lificiu si sotia, Prof.Dr. Anton Caragea-Director IRICE , Dl.Mihai Pufulene-proprietarul Complexului Murghiol si Ambasadorul Salem Al Jaber.

 



Excelenta Sa Ambasadorul Yacoub Yousef Al Hosani al Emiratelor Arabe Unite si-a exprimat aprecierea fata de Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica si profesorul Anton Caragea pentru organizarea unei calatorii in aceasta zona mirifica , inclusa de UNESCO pe lista monumentelor naturale universale .

Excelenta Sa Ambasadorul Salem Al Jaber al Statului Qatar si-a exprimat aprecierea fata de Profesorul Anton Caragea in calitate de organizator al evenimentului care a facut sa straluceasca o zona plina de frumusete si ospitalitate care trebuie vizitata de straini si romani totodata.


Categories: Informatii/Stiri, Cultura si Educatie, Politica externa