Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

UN IMPORTANT SUCCES : VIZITA DELEGATIEI ROMANE IN TAJIKISTAN

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on August 31, 2011 at 8:00 AM

In perioada 24-30 august 2011 o delegatie a Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica, sub conducerea prof.dr. Anton Caragea, a fost invitata de catre Guvernul Republicii Tajikistan pentru o vizita de lucru .

 

E.S Presedintele Tajikistanului -Emomali Rahmon si Profesor Dr. Anton Caragea , director IRICE

 Vizita a vizat dezvoltarea relatiei bilaterale Romania –Tajikistan si a fost prima invitatie adresata unei delegatii din Romania, in ultimii 20 de ani in Tajikistan, reprezentand, in opinia partilor, un moment istoric pentru dezvoltarea relatiei dintre cele doua tari .

Intalnirea Delegatiei romane cu Ministrul Economiei si Dezvoltarii 

In cadrul discutiilor sau atins subiecte precum : cooperarea in domeniul turismului si transportului, sprijinirea dezvoltarii sectorului hidro-energetic din Tajikistan cu instructori, specialisti si material romanesc , data fiind experienta romaneasca in domeniul hidro-energeticii .

Alte discutii au atins teme precum : deschiderea in Romania a unei filiale a Bancii Nationale a Tajikistanului, investitii tajike in cadrul turismului romanesc , importul de aluminiu de la TALCO –cea mai mare uzina de aluminiu din Tajikistan etc.

Delegatia romaneasca, condusa de prof.dr. Anton Caragea, a fost primita in audienta oficiala de catre Excelenta Sa Emomali Rahmon, Presedintele Republicii Tajikistan.

Presedintele Tajikistanului a mentionat ca tara sa se afla intr-un moment de crestere economica , dezvoltare sociala si constructie democratica, care face ca Tajikistanul sa fie interesat de cooperare economica si politica cu tari din alte zone, iar Romania este un partener privilegiat in aceasta directie.


 

 

Prof.dr. Anton Caragea, Directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica a multumit pentru primirea excelenta rezervata delegatiei romanesti si a apreciat ca Tajikistanul a reusit sa depasesca criza economica, sa construiasca proiecte energetice impresionante precum Rogun si sa fie un furnizor de securitate si democratie si un exemplu in regiune .

In cadrul discutiilor purtate la Ministerul Afacerilor Externe al Tajikistanului, cu Ministrul Homrokhon Zarifi, partile au stabilit un calendar concret al schimburilor culturale si academice pentru anii 2011-2012 si au stabilit si organizarea unui Forum Economic Bilateral si a unei Camere de Comert Romania-Tajikistan .

Profesor Dr. Anton Caragea in dialog cu Presedintele Parlamentului din Tajikistan si cu Primul Ministru al Tajikistanului. 

Delegatia condusa de prof.dr.Anton Caragea a mai purtat discutii, finalizate cu intelegeri, cu Ministrul Energiei si Industriei Dl. Sherali Gul , Ministrul Investitiilor , Ministrul Turismului si Sportului Dl. M.Nematov , si Ministrul Dezvoltarii Economice si al Comertului Dl. Farukh Hamraliev .

Primire cu paine si miere pentru delegatia romaneasca. 

In cadrul vizitei si un amplu program cultural a fost oferit delegatiei romanesti incluzand vizite la : Fortareata Hissar ( monument UNESCO-secol XI ) , orasele Tursunzade , Kulyab, Monumentele inchinate lui Mir Said Homodoni si Fortareata de la Hulbur .

Profesor Dr. Anton Caragea , director IRICE prezentand concluziile vizitei in Tajikistan.

 La inchierea vizitei, intr-o conferinta de presa, prof.dr.Anton Caragea, Directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica, a apreciat ca Tajikistanul ofera lumii un exemplu de economie in plina dezvoltare , cu proiecte hidroenergetice uriase, precum Rogun, de care va beneficia intreaga zona a Asiei Centrale , cu planuri de exploatare miniera a zacamintelor de aur si pietre pretioase si semipretioase, ceea ce face din Tajikistan o economie atractiva si in plina dezvoltare, elemente la care se adauga un climat politic democratic si stabil.

Viitorul Tajikistanului este unul stralucitor, daca continua pe aceeasi cale trasata de Presedintele Emomali Rahmon a prosperitatii si dezvoltarii si a respectului fata de cultura si civilizatie, a apreciat prof.dr.Anton Caragea .


Categories: Politica externa, Informatii/Stiri, Cultura si Educatie