Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

ROMANIA SPRIJINA PLANUL NURSULTAN NAZARBAYEV PENTRU PACE IN SECOLUL XXI

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on November 15, 2012 at 3:55 AM

CONFERINTA PENTRU SECURITATE SI COOPERARE IN EUROPA SI ASIA: UN SUCCES DIPLOMATIC MAJOR


ROMANIA SPRIJINA PLANUL NURSULTAN NAZARBAYEV PENTRU PACE IN SECOLUL XXI


Romania a gazduit, cu un succes impresionant, Conferinta de lansare a Platformei de Securitate si Cooperare Europa-Asia, cea mai importanta manifestare de analiza strategica a anului 2012 pentru gestionarea relatiei Europa-Asia.
Presedinte Profesor Dr. Anton Caragea rosteste cuvantul de bun venit la Conferinta Europa-Asia


In prezenta Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti si a Corpului Academic romanesc si european, dezbaterea a a avut ca focus principal analizarea initiativei de pace la nivel global, lansate de Presedintia Kazahstanului in cadrul Conferintei pentru Masuri de Incredere in Asia Centrala ( CICA) de la Astana din septembrie 2012.
Presedintele Camerei Deputatilor dialogheza cu reprezentantii Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti


In cadrul conferintei au luat cuvantul personalitati marcante ale vietii publice romanesti si internationale: fostul Presedinte al Romaniei Emil Constantinescu, Valeriu Zgonea-Presedintele Camerei Deputatilor, Prof.dr.Anton Caragea, Directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica, Presedinte al Consiliului de Afaceri Romania-Kazahstan, Directorul Academiei Diplomatice Europene : prof. dr. Mircea Constantinescu, reprezentanti ai Guvernului Romaniei, Ambasadorul Kazahstanului in Romania-Talgat Kaliyev etc.


In discursul sau de deschidere a Conferintei, Presedintele Camerei Deputatilor, dl.Valeriu Zgonea a subliniat sprijinul total pe care Romania il ofera intiativei Kazahstanului si in mod special Presedintelui Nursultan Nazarbayev, creatorul acestui ambitios plan menit sa asigure pacea in secolul XXI.
Romania va sprijinii intotdeauna Kazahstanul promite presedintele Camerei Deputatilor dl.Valeriu Zgonea


Presedintele Valeriu Zgonea a subliniat intre altele : ″as dori sa remarc si sa apreciez initiativa Presedintiei Kazahe, a Presedintelui Nursultan Nazarbayev in special, de a organiza o ampla dezbatere privind construirea unei platforme de securitate euro-atlantica si euro-asiatica, bazata pe succesul extraordinar al Presedintiei Kazahstanului la OSCE…as dori sa multumesc Presedintiei Kazahstanului, partenerul strategic al Romaniei pentru rolul important acordat dezbaterii de la Bucuresti in strategia de coagulare a Platformei de Cooperare si Securitate in Europa si Asia″ .
Presedintele Romaniei ( 1996-2000) dl.Emil Constantinecu prezinta sprijinul a zeci de organizatii civice din Europa pentru initiativa Kazahstanului


Presedintele Romaniei ( 1996-2000) dl. Emil Constantinescu a declarat in numele a zeci de organizatii civice si academice europene ca: ″marea contributie a unor initiative de pace, precum PLATFORMA DE SECURITATE SI COOPERARE EUROPA-ASIA a presedintelui Nursultan Nazarbayev la arhitectura de securitate a Europei si a lumii va fi, fara indoiala, aceea a razboaielor care nu vor fi avut loc, datorita crearii unor mecanisme democratice si de dialog, intaririi colaborarii cu societatea civila, diplomatiei preventive.


Mai este nevoie de initiative de pace? a concluzionat retoric presedintele Emil Constantinescu. Da. Pentru ce? Pentru o lume mai sigura. Pentru cine? Pentru noi toti. ″


A luat apoi cuvantul Excelenta Sa Talgat Kaliyev, Insarcinatul cu afaceri al Kazahstanului, prezentand principalele elemente constitutive ale PLATFORMEI DE SECURITATE SI COOPERARE EUROPA-ASIA.

 
Excelenta Sa Ambasadorul Kazahstanului -Talgat Kaliyev prezinta principalele elemente ale Platformei de Securitate si Cooperare Europa-Asia


Noua organizatie va fi menita sa asigure pacea si dezvoltarea in vasta regiune a Eurasiei. Totodata noua organizatie isi va baza actiunea pe consensul membrilor, pe diplomatia responsabila si pe respectul fata de legislatia internationala ca sursa de actiune.
Profesor Dr.Anton Caragea, Directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica declara: Kazahstanul are increderea Romaniei si a Europei in planul sau de pace pentru secolul XXI


Profesor dr.Anton Caragea, Directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica, a exprimat in discursul sau admiratia comunitatii academice din Romania si Europa pentru realizariile impresionante ale Kazahstanului precum : renuntarea la armele nucleare, crearea unei economii dezvoltate, crearea unei zone de siguranta in Asia Centrala si presedintiile de succes la organisme precum Organizatia de Securiate si Cooperare in Europa si Organizatia Conferintei Islamice.


In finalul discursului sau, Profesor dr.Anton Caragea a concluzionat : ″dupa ce a oferit exemplul unei natiuni moderne, ce contribuie eficient la dezbaterea mondiala asupra unor probleme cruciale precum siguranta nucleara si rezolvarea crizei economice globale, noua propunere a Presedintelui Nursultan Nazarbayev promite sa ofere soluţia pentru evitarea unui conflict pustiitor în secolul XXI.


Raspunsul Romaniei, la initiativa Kazahstanului, nu poate fi decat unul pozitiv, tinand cont de lunga traditie a eforturilor romanesti in directia dezarmarii si instalarii unui sistem de securitate globala.


Vocea Romaniei trebuie sa fie alaturi de initiativa Kazahstanului, in constituirea platformei de securitate si cooperare in zona euro-asiatica si euro-atlantica ca unica solutie fiabila pentru a ne asigura nu doar securitatea nationala, dar si pentru a ne aduce contributia la marea dezbatere de idei a secolului XXI″.In alocutiunea sa Presedintele Grupului de Afaceri Romania-Kazahstan, a prezentat utilitatea economica a PLATFORMEI DE SECURITATE SI COOPERARE EUROPA-ASIA aratand ca numai securitatea si pacea promisa de planul Nazarbayev pentru secolul XXI poate asigura prosperitatea generala si rezolvarea crizei economice globale.


Directorul Academiei Diplomatice Europene, prof.dr.Mircea Constantinescu a subliniat din partea comunitatii diplomatice europene ca: ″propunerea Presedintelui Nazarbayev de creare a unei platforme de cooperare si securitate euro-asiatica apare ca extrem de oportuna, ea făcand totodata si o radiografie la zi a situatiei globale si regionale, si o analiza a factorilor de risc ce pun in pericol stabilitatea economica, securitatea si pacea in lume″.


 Succesul diplomatic si academic al Conferintei de lansare a Platformei de Securitate si Cooperare Europa-Asia a demonstrat in primul rand interesul crescut al Europei si al Romaniei pentru initiativa de pace si cooperare in secolul XXI a presedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev. Totodata a fost demonstrata capacitatea Romaniei de a se mobiliza exemplar si a deveni un purtator de cuvant al Europei in sprijinul unui mare plan de construire a unui areal de securitate in zona Eurasiei.
Ambasadori nominalizati pentru prezenta lor de Presedintele Camerei Deputatilor: E.S. Ambasadorul Irakului- Mohammed Saeed Al-Shakarchi ( CEL MAI BUN AMBASADOR PENTRU 2011 ) E.S. Ambasadorul Malaeziei Dato`Nik Mustafa Kamal Nik Ahmad , E.S. Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite- Yacoub Yousef al Hosani , E.S. Ambasadorul Statului Qatar-Sad Mohamed Sad Al-Kobaisi , Reprezentantul Ambasadei R.I.Iran 

Ambasadori nominalizati pentru prezenta lor de Presedintele Camerei Deputatilor: E.S Ambasadoarea Republicii Cuba- Marta Fajardo Palet si E.S Insarcinata cu Afaceri a Republicii Bolivariene Venezuela- Zulay Coromoto Prieto de Rodriguez
Ambasadori nominalizati pentru prezenta lor de Presedintele Camerei Deputatilor: E.S Ambasadorul Palestinei : Ahmad Aqel

Categories: Politica externa, Informatii/Stiri, Cultura si Educatie