Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

ROMANIA PARTICIPA LA LUCRARILE CELUI DE AL TREILEA FORUM INTERNATIONAL UMANITAR DE LA BAKU CU O AGENDA INOVATOARE

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on November 6, 2013 at 9:55 AM

Vizita romaneasca in Azerbaijan a avut loc intre 30 octombrie si 4 noiembrie 2013 si s-a inscris in cadrul dorintei de a dezvolta parteneriatul strategic bilateral si de a cunoaste mai bine modelul economic, cultural si de civilizatie azer.


In perioada 31 octombrie-1 noiembrie 2013, centrul elitei culturale si academice mondiale a fost in Azerbaijan, in cadrul Forumului International Umanitar de la Baku. 

Presedintele Ilham Aliyev a reunit elita intelectuala mondiala la Baku, in cadrul Forumului International Umanitar 2013


Forumul a reunit, sub conducerea Presedintelui Republicii Azerbaijan-Ilham Aliyev, inalti reprezentanti academici si lideri mondiali din 65 de tari, toti in cautarea solutiilor pentru construirea unei lumi fara crize economice, fara razboaie si conflicte.


La invitatia Ministrului Afacerilor Externe al Azerbaijanului-Elmar Mammadyarov, Profesor Dr. Anton Caragea, Directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica a participat in calitate de speaker principal la lucrarile forumului.


In deschiderea Forumului International Umanitar de la Baku, Presedintele Ilham Aliyev a marcat necesitatea reorganizarii sistemului institutiilor internationale in sensul cresterii autoritatii si puterii de actiune a acestora.


Scopul reformelor este ca in final deciziile organismelor internationale sa nu mai ramana doar o hartie fara valoare, ci sa fie implementate, dandu-se ca exemplu negativ cazul conflictului din Nagorno-Karabakh, unde deciziile Natiunilor Unite sunt incalcate de peste doua decenii.


Totodata Presedintele Azerbaijanului a subliniat necesitatea exportarii modelului de dialog intercultural reprezentat de un Azerbaijan ce a devenit casa mai multor etnii si religii, ce respecta monumentele culturale crestine, iudaice si musulmane deopotriva ca parte a mostenirii istorice a Azerbaijanului.


″Am restaurat templele zoroastriene, cele mai vechi biserici crestine din Caucaz se afla in Azerbaijan si au fost renovate si am finalizat si refacerea moscheii Shamakhi Juma ce are peste 1270 de ani vechime. Am facut din protejarea monumentelor religioase ale tuturor religiilor parte a politicii noastre nationale″, a concluzionat presedintele azer.


Liderul national azer a mai mentionat si importanta modelului de dezvoltare economica, oferit de Azerbaijan in aceasta perioada de criza, citand o crestere economica permanenta, un somaj redus si un nivel de trai ridicat, cu salarii ce au crescut de sase ori in ultimii zece ani, ceea ce a adus Azerbaijanul pe locul 39 al competitivitatii mondiale.Profesor Dr. Anton Caragea a prezentat un adevarat manifest pentru secolul XXI in aplauzele asistentei de la Forumul International Umanitar de la Baku 2013

 


In discursul sau, Profesor Dr. Anton Caragea, Directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica, a multumit presedintelui Ilham Aliyev pentru initiativa organizarii acestui inalt forum, ce poate deveni o platforma mondiala de dicutii pentru constituirea unei lumi a secolului XXI, fara crize umanitare, o lume a echitatii sociale si a egalitatii de sansa, a dezvoltarii continue.


In alocutiunea sa, Prof.Dr. Anton Caragea a mentionat ca singura solutie pentru criza economica globala este o dezbatere la nivel general, care sa inlocuiasca fundamentele filosofice de secol XVIII cu imperativele secolului XXI : o civilizatie ecologica, parasirea pradigmei economiei capitaliste si inlocuirea ei cu dezvoltarea durabila, renuntarea la profit ca singura metoda de apreciere a succesului si inlocuirea cu utilitatea sociala.


La finalul lucrarilor forumului, Profesor Dr. Anton Caragea a efectuat un tur al orasului Baku si o vizita de familiarizare in Republica Autonoma Nahcivan din cadrul Azerbaijanului. 

Profesor Dr. Anton Caragea inaugureaza noul complex muzeal din orasul antic-Ordubad.


Vizita a inclus o componenta culturala, incluzand un tur al orasului Nahcivan, oras vechi de peste 3.500 de ani, o calatorie la monumentul funerar al Profetului Noe, vizitarea Palatului Heydar Aliyev din localitate, muzeul covoarelor, o vizita in orasul antic Ordubad , la palatul sahilor din Nahcivan si la moscheea Ashabi-Kahf si a asistat la un spectacol de muzica clasica si opera universala si azera din cadrul Teatrului Dramatic din Nahcivan. 

Baku: un oras ce impleteste modernitatea si trecutul in mod armonios.


Turul orasului Baku, o capitala ce uneste perfect cladirile ultramoderne si splendoarea vechiului oras, a inclus vizitarea palatului Shirvanshah, a televiziunii azere si a citadelei medievale.


Profesor Dr. Anton Caragea a apreciat intr-un interviu pentru televiziunea nationala azera ca : Baku este astazi o metropola simbol, ce respecta trecutul si construieste un megapolis ce indeplineste cerintele secolului XXI, splendid asezat in cadrul mirific al Marii Caspice.


Vizita in Azerbaijan a avut loc intre 30 octombrie si 4 noiembrie 2013 si s-a inscris in cadrul dorintei de a dezvolta parteneriatul strategic bilateral si de a cunoaste mai bine modelul economic, cultural si de civilizatie azer.Opera Nationala din Nahcivan a prezentat un spectacol de exceptie in cadrul Teatrului Dramatic al Regiunii Autonome Nahcivan din AzerbaijanMausoleul funerar al profetului Noe-punct de referinta pentru credinciosii crestini, musulmani sau evrei deopotriva.

Categories: Politica externa, Informatii/Stiri, Cultura si Educatie