Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

DISCURSUL SENATORULUI FLORIN CONSTANTINESCU CU OCAZIA PREMIILOR DIPLOMATICE PENTRU 2013

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on March 23, 2014 at 9:40 AM

PALATUL PARLAMENTULUI a gazduit in data de 19 martie 2014 ceremonia PREMIILOR DIPLOMATICE PENTRU ANUL 2013 ocazie cu care senatorul Florin Constantinescu a primit PREMIUL DE RECUNOASTERE A ACTIVITATII PARLAMENTARE pentru anul 2013.


Senatorul Florin Constantinescu primeste de la Prof.Dr.Anton Caragea-Directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica-PREMIUL DE RECUNOASTERE A ACTIVITATII PARLAMENTARE PENTRU ANUL 2013


 

Principalele elemente, luate in calcul, au fost : eficienta activitatii de reprezentare internationala, sustinerea oferita imaginii Romaniei in lume, eforturile depuse in vederea promovarii diplomatiei parlamentare, ca parte integranta a diplomatiei romanesti si perfectionarea rolul Parlamentului in strangerea relatiilor internationale, in promovarea intereselor economice, politice si culturale ale tarii noastre si inaugurarea de noi dimensiuni in cooperarea parlamentara si diplomatica cu alte state ale lumii etc.


Luand in considerare toate aceste elemente, in prim planul activitatii senatorilor din acest an sau inscris senatorii : Agrigoroaei Ionel si Constantinescu Florin.


Ambii senatori au reusit sa obtina puncte importante prin promovarea imaginii Romaniei in contextul relatiilor cu Extremul Orient, cea mai mare oportunitate pentru economia Romaniei in urmatoarea perioada.


In contextul vizitei delegatiilor din Republica Populara Chineza si al Forumului Economic bilateral, desfasurat sub egida Parlamentului Romaniei, cei doi parlamentari au avut initiativa largirii dialogului prin integrarea Peninsulei Coreene in acest proces.


Astfel, cei doi senatori au reusit o extraordinara lovitura de imagine diplomatica si economica, organizand vizita unei delegatii din R.P.D. Coreea, cu care au sustinut un dialog important, menit sa refaca legatura cu un partener economic de prima mana, cu schimburi bilaterale in valoare de peste un miliard de dolari, inainte de 1989.


O alta reusita a fost vizita celor doi senatori in Republica Moldova, unde prin dialogul sustinut, avut la Chisinau, au reusit sa impulsioneze fortele pro-democratice si pro-occidentale din Republica Moldova, reusind astfel sa evite riscul unui scenariu ucrainian pentru statul de dincolo de Prut.


Rolul delegatiei parlamentare a Romaniei a fost instrumental in evitarea unui astfel de scenariu negativ pentru zona noastra si pentru Uniunea Europeana.

Senatorul Florin Constantinescu s-a mai impus atentiei publicului si prin Co-Presedintia Conferintei Internationale, din aprilie 2013, dedicate relatiilor cu Kazahstanul si sustinuta cu sprijinul Parlamentului Romaniei.


Primirea delegatiei parlamentare din Kazahstan, in aprilie 2013, a dat semnalul pentru dezvoltarea in continuare a relatiilor cu partenerul strategic al Romaniei in zona Asiei Centrale: Kazahstanul si a deschis drumul spre vizita primului ministru Victor Ponta, la Astana, in luna iunie 2013 si a proiectelor economice si a intelegerilor de peste 1 miliard de euro, semnate cu aceasta ocazie. Aceste proiecte vor permite economiei romanesti, daca se vor materializa, sa devina principalul vector de schimburi economice intre Asia Centrala si Europa.


Cu acesta ocazie senatorul Florin Constantinescu a rostit urmatorul discurs al carui text vi-l prezentam in integralitate:


Excelenta Voastra Domnule-Ambasador Omer Berzinji-CEL MAI BUN AMBASADOR AL ANULUI 2013


Excelentele voastre reprezentanti ai Corpului Diplomatic acreditat in Romania


Distinsi reprezentanti ai Parlamentului Romaniei si ai Guvernului Romaniei


Doamnelor si Domnilor,


As dori sa incep prin a adresa un cuvant de multumire si apreciere pentru alegerea Parlamentului Romaniei drept gazda si sprijinitor al ceremoniei premiilor diplomatice pentru anul 2013.


Este aceasta o recunoastere a activitatii parlamentului Romaniei in slujba dezvoltarii relatiilor internationale ale tarii noastre, in promovarea prin instrumentele specifice diplomatiei parlamentare a intereselor tarii noastre si a prieteniei intre popoare.


Am avut in aceasta noua legislatura bucuria si placerea de a promova imaginea Romaniei atat in calitate de senator, cat si de Vice-Presedinte al Senatului cat si Presedinte al Comisiei de Transporturi si Energie a Parlamentului si permanent si in orice pozitie voi ocupa, voi aduce vocea Parlamentului Romaniei in sprijinirea interesului national si a dezvoltarii relatiilor internationale ale Romaniei.


Am primit de aceea cu placere si bucurie vestea ca activitatea mea si a parlamentului in slujba si in beneficiul diplomatiei romanesti nu au trecut neobservate si acordarea PREMIULUI PENTRU INTREAGA ACTIVITATE PARLAMENTARA PE PARCURSUL ANULUI 2013 o consider nu doar o recunoastere a activitatii mele pe parcursul anului trecut, in slujba cetatenilor Romaniei si a promovarii imaginii tarii noastre in lume, dar si ca o recunoastere pentru rolul Parlamentului Romaniei in edificarea democratiei si in promovarea rolului Parlamentului si a activitatilor sale in intreaga lume ca un element democratic de baza.


Imi aduc aminte cu placere, de momente din activitatea acestui an precum: participarea mea la Conferinta despre Strategia Kazahstan 2050, impreuna cu liderii Parlamentului din Kazahstan , participarea la Conferinta privind solutii de iesire din criza economica mondiala, desfasurata tot impreuna cu Ambasada Kazahstanului, la participarea la dialogul la nivel inalt cu delegatia coreeana ce a deschis o noua punte de colaborare cu aceasta zona a globului.


Intotdeauna, prin vocea parlamentarilor, Vocea Romaniei s-a auzit cu putere si constanta in ultimii 100 de ani in sprijinul tututor initiativelor de creare a unui climat de pace la nivel mondial: nume precum cele ale romanilor Nicolae Titulescu sau Vespasian Pella raman in cartea de aur a Societatii Natiunilor din perioada interbelica pentru eforturile lor in promovarea pacii si a stabilitatii la nivel mondial.


Romania si-a legat numele de conferintele pentru pace si dezarmare din anii `30 ce au incercat sa evite cosmarul unui nou razboi mondial, a creat cadrul pentru realizarea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa prin Acordurile de la Helsinki din 1970-1975 , a sprijinit negocierile de dezarmare din anii 1980 si acum sprijina ideea Platformei de Cooperare si Securitate in Europa si Asia.


Sunt acestea momente ale unui efort in care sunt angajat si voi ramane angajat si pentru a carui recunoastere prin PREMIULUI PENTRU INTREAGA ACTIVITATE PARLAMENTARA PE PARCURSUL ANULUI 2013 va multumesc din suflet


In final, as dori sa multumesc comunitatii diplomatice pentru votul de incredere acordat Romaniei prin sustinerea acestui important eveniment in tara noastra, as dori sa multumesc Ambasadorului Irak-ului Omer Berzinji pentru intreaga sa activitate desfasurata in beneficiul tarii sale si al prieteniei traditionale dintre Romania si Irak si Prof.Dr. Anton Caragea si echipei Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica al Romaniei care prin profesionalismul demonstrat si eforturile constante din ultimii ani au ajutat diplomatia parlamentara a Romaniei sa atinga un nou nivel de recunoastere si as dori sa sper ca eforturile noastre , ale tuturor celor prezenti vor contribui la a crea o lume mai buna si mai sigura pentru noi toti.


Va multumesc !

Categories: Informatii/Stiri, Politica externa