Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

DIALOG INTRE PROF.DR. ANTON CARAGEA SI E.S. DAULET BATRASHEV-AMBASADORUL REPUBLICII KAZAHSTAN

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on November 2, 2014 at 6:30 AM

In data de 27 octombrie 2014 a avut loc intrevederea protocolara, de incepere a mandatului, intre Prof.Dr.Anton Caragea, Presedinte Director-General al Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica si Excelenta Sa Dl. Daulet Batrashev- Ambasadorul Republicii Kazahstan in Romania.
 

Prof.Dr.Anton Caragea, Presedinte Director-General al Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica si Excelenta Sa Dl. Daulet Batrashev- Ambasadorul Republicii Kazahstan in Romania.


Prof. Dr. Anton Caragea a prezentat felicitarile sale cu ocazia inceperii mandatului domnului Daulet Batrashev si cu ocazia numirii sale drept primul ambasador al Kazahstanului in Romania, apreciind aceasta decizie ca un semn ilustrativ pentru dimensiunea strategica a relatiei bilaterale.


Totodata Prof.Dr. Anton Caragea a apreciat ca relatia strategica dintre Romania si Kazahstan este extrem de solida si bazata pe o larga arie de interese comune: legaturi economice ample, ce fac din Kazahstan cel de al doilea investitor strategic in economia romaneasca, un dialog politic consistent, solid si permanent si o legatura frateasca ceea ce face din relatia Romania-Kazahstan un model in regiune.


Practic relatia intre Romania si Kazahstan se constituie intr- un exemplu pentru relatia intre Romania si Asia Centrala.


In ultimii ani dialogul bilateral a cunoscut o amploare si o seriozitate extraordinara, ceea ce obliga la continuarea acestuia si la dezvoltarea a noi si noi arii de cooperare si apropiere intre cele doua natiuni.


Excelenta Sa Daulet Batrashev a apreciat incurajarile venite din partea Prof. Dr. Anton Caragea si a apreciat ca viziunea din partea Kazahstanului este similara: Romania isi ocupa economic, cultural si politic locul privilegiat in relatia cu Kazahstanul.


Initiativele si nenumaratele acorduri bilaterale, modul deosebit in care Romania a sprijinit cu actiuni ample si concrete mandatul de succes al Kazahstanului la Presedintia Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), votul Romaniei in favoarea candidaturii orasului Astana, ca oras gazda al Expozitiei Mondiale din 2017 si apoi organizarea grandioasa a Aniversarii celor 20 de ani de relatii diplomatice bilaterale, toate au fost momente marcante ale acestei relatii a apreciat E.S. Daulet Batrashev.


Dialogul a continuat pe teme concrete, de analiza a relatiilor economice, politice si culturale intre cele doua tari si a metodelor practice de dezvoltare a acestora in viitor.


Au fost discutate apoi programe bilaterale concrete precum: crearea unui dosar de presa special in onoarea Zilei Nationale a Kazahstanului, transmiterea la televiziune a unei serii de documentare despre personalitatile de importanta istorica din trecutul si prezentul Kazahstanului, dezvoltarea de proiecte culturale si educationale comune, primirea de delegatii parlamentare semnificative si extinderea dialogului diplomatic


Un alt important proiect pe agenda bilaterala a fost stabilirea unei conferinte speciale, destinate sa marcheze cei 550 de ani de statalitate ai Kazahstanului, un important reper pentru Kazahstanul contemporan si partile au convenit asupra unui calendar de evenimente ce vor transforma anul 2015 in: Anul Kazahstanului in Romania.


Dialogul a pus bazele unei mandat de succes pentru dezvoltarea relatiei intre Romania si Kazahstan si promite continuarea unei directii de actiune diplomatica de succes a Romaniei.

Categories: Informatii/Stiri, Politica externa, Cultura si Educatie