Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

PRESEDINTELE IRICE-ANTON CARAGEA SI AMBASADORUL KAZAHSTANULUI-DAULET BATRASHEV DESCHID CONFERINTA DEDICATA CELOR 550 DE ANI DE ISTORIE AI KAZAHSTANULUI

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on October 12, 2015 at 1:50 PM

In data de 6 octombrie 2015, orasul Targoviste a devenit punctul de lansare a seriei de evenimente ce vor marca 550 de ani de la atestarea istorica a hanatului kazah si inceputul istoriei statului kazah.Delegatia kazaha condusa de ambasador Daulet Batrashev si Prof.Dr. Anton Caragea-IRICE PDG la intrarea in Cetatea Domneasca din Targoviste.


Evenimentul face parte dintr-o campanie, cu o durata de doua luni, campanie gandita pentru a onora parteneriatul special dintre Romania si Kazahstan.


Campania include o serie de conferinte, prezentare de filme documentare si o larga gama de activitati culturale, ce vor culmina cu realizarea unei publicatii speciale.


Aceasta va prezenta intreaga serie de evenimente desfasurate, in aceasta perioda si destinate prezentarii celor 550 de ani de istorie ai Kazahstanului.


Festivitatile ce marcheaza nasterea hanatului kazah, in 1465, au pornit in fosta capitala voievodala a Romaniei: Targoviste- adevarata bijuterie istorica si arhitecturala.Ambasadorul Kazahstanului-Daulet Batrashev este primit cu caldura la Universitatea-“Valahia” din Targoviste.

 

Intre participantii la desfasurarea Conferintei inaugurale: 550 DE ANI DE ISTORIE SI STATALITATE A KAZAHSTANULUI au fost: conducerea politica a judetului, aparatul prefecturii si comunitatea academica si universitara a Targovistei.


Delegatia compusa din membri ai guvernului si ai comunitatii academice si politice, a fost condusa de Prof.Dr. Anton Caragea-Presedintele Director General al Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica.


E.S Daulet Batrashev-Ambasadorul Kazahstanului a fost intampinat de un comitet condus de rectorul Universitatii din Targoviste-Prof. Dr. Calin Oros si de Vice-Cancelarul-Gabriela Teodorescu si de liderii institutelor de cercetare si a institutiilor politice si de cercetare istorica din Romania.
Conf. univ.dr Calin Oros- Rectorul Universitatii -“Valahia” deschide conferinta dedicata celor 550 de ani de atestare documentara a hanatului kazah.


 

Rectorul Calin Oros a deschis Conferinta dedicata celor 550 de ani de istorie ai Kazahstanului, exprimandu-si multumirea pentru ambasada Republicii Kazahstan si pentru oficialii romani, pentru alegerea orasului Targoviste, capitala medievala a Tarii Romanesti, pentru a marca anul 1465.


Kazahstanul este astazi o tara-exemplu pentru dezvoltarea economica si pentru promovarea culturala.


Aniversarea celor 550 de ani de istorie kazaha, este o dovada ca statul kazah a atins nu doar un inalt nivel economic, dar si o stabilitate si dezvoltare politica si istorica si o cunoastere de sine insusi, ce ii permite sa isi redescopere izvoarele istorice, a apreciat rectorul Universitatii din Targoviste-Conf.univ. dr. Calin Oros.
Aplauze la scena deschisa pentru discursul amplu al Ambasadorului Kazahstanului-Daulet Batrashev.


Ambasadorul Kazakhstanului-Daulet Batrashev a prezentat apoi o detaliata analiza istorica a Kazahstanului, de la faza primelor state medievale, pana la imperiul lui Ghinghis Han si momentul de incoronare istorica al anului 1465-stabilirea hanatului kazah.


Acesta este punctul de pornire al statalitatii kazahe, statalitate ce isi gaseste profunda expresie in statul modern, pe care il cunoastem sub numele de Kazahstan.


In descrierea semnificatiei anului 1465, pentru Kazahstan, ambasadorul Daulet Batrashev a apreciat ca: asa cum spunea presedintele Republicii Kazahstan-Nursultan Nazarbayev: in observarea istoriei kazahe trebuie sa abandonam stereotipiile si sa intelegem corect ce aspecte ale traditiilor societatii kazahe sau imprimat in natiunea noastra moderna.


In raspunsul sau, la alocutiunea ambasadorului Kazahstan, Prof.Dr. Anton Caragea –Presedintele IRICE a notata ca: astazi Kazahstanul este un adevarat far a culturii in zona Asiei Centrale, este un exemplu in intreaga lume, prin constructia unui sistem democratic si a unui perfect mecanism economic, ce aduce prosperitate intregii natiuni.Prof.Dr. Anton Caragea si E.S. Daulet Batrashev prezinta alocutiuni despre 1465- infiintarea hanatul kazah.


In prezentarea istorica, Prof.Dr. Anton Caragea a subliniat rolul istoric, pozitiv, al Hanatului Kazah in prezervarea Drumului Matasii si in asigurarea stabilitatii politice in zona Asiei Centrale, in urmatoarele trei secole.


Figuri celebre precum: Ablay Han, Sultanii Kerei si Zhanibek au fost prezentate, in premiera audientei romane.


Elita politica si diplomatica a Romaniei a urmarit apoi selectiuni din documentarul istoric: Liderul lumii turcice, produs de Oficiul de film al Presedintiei Kazahstanului.


In finalul conferintei, dedicate Kazahstanului, Vice-cancelarul Gabriela Teodorescu a catalogat momentul drept: cea mai impresionanta conferinta istorica si culturala ce a avut loc in vechea capitala a Tarii Romanesti.


Delegatii parlamentului, guvernului si ai comunitatii academice a Romaniei, condusi de Prof.Dr. Anton Caragea si delegatia ambasadei Kazahstanului, condusa de ambasadorul Daulet Batrashev, au fost apoi invitati sa faca un tur al orasului medieval.


Delegatii au vizitat palatul domnesc, Turnul Chindiei (al scanteii) si catedrala de incoronare a voievozilor Tarii Romanesti, timp de 500 de ani.


Deschiderea sarbatorilor, ce marcheza 500 de ani de istorie ai Kazahstanului, a fost considerate, de toti cei prezenti, drept un moment de marca al prieteniei dintre Romania si Kazahstan si o punte peste timp ce uneste Europa si Asia Centrala.

Categories: Politica externa, Informatii/Stiri, Cultura si Educatie