Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

KAZAHSTANUL ORGANIZEAZA ALEGERI LIBERE SI TRANSPARENTE

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on March 28, 2011 at 2:56 PM

In data de 28 martie 2011 , Comisia de Pregatire a Misiunii de Monitorizare a Alegerilor din Kazahstan a Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica ( IRICE ), a prezentat publicului Raportul Preliminar de Monitorizare a Pregatirilor pentru Alegerile Prezidentiale din Kazahstan.

Profesor Dr. Anton Caragea , directorul IRICE a prezentat principalele elemente constitutive ale raportului : Legea Electorala a Kazahstanului , activitatile Comisiei Electorale a Kazahstanului si informatii privind reflectarea in mass media a alegerilor si prezenta observatorilor internationali si interni in cadrul alegerilor din aprilie 2011.Profesor dr. Anton Caragea conducand delegatia romaneasca de monitorizare a alegerilor din Kazahstan-august 2007 cu Presedintele Comisiei Electorale Centrale din Kazahstan

 

Raportul preliminar de evaluare a pregatirilor pentru alegerile prezidentiale concluzioneaza : ″Guvernul Kazahstanului a reusit sa asigure un climat deschis si onest , cu oportunitati egale de exprimare pentru toti candidatii si cu prezenta mass mediei locale si a observatorilor internationali si interni si consideram masurile preliminare ca fiind in consonanta cu legile internationale si cu prevederile electorale si apreciem ca natura democratica a procesului electoral din Kazahstan este evidenta″.

O sustinere clara a pregatirilor pentru alegerile din Kazahstan, de natura a asigura o competitie electorala deschisa si transparenta , este concluzia raportului preliminar al Comisiei de Pregatire a Misiunii de Monitorizare a Alegerilor din Kazahstan a Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica.

In baza acestui raport Profesor Dr. Anton Caragea a acceptat sa conduca o misiune de monitorizare a Alegerilor Prezidentiale din Kazahstan.

Aceasta este a opta misiune de acest fel si a doua in Kazahstan, toate fiind misiuni indeplinite cu succes si in sase dintre aceste misiuni raportul final fiind acceptat ca document si evaluare europeana .

In 2007 o delegatie a Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica a supervizat alegerile pentru Madjilis ( Camera Deputatilor in Parlamentul din Kazahstan ) din august 2007 cu un important succes , sprijinind procesul democratic din Kazahstan .

″Nu acceptam astfel de misiuni de monitorizare daca nu avem incredere in dorinta statului organizator de a respecta valorile fundamentale ale procesului democratic″, a declarat profesorul Anton Caragea directorul IRICE.

Sprijinul si implicarea Romaniei in sprijinirea procesului democratic din Kazahstan reprezinta o dorinta de cooperare pe termen lung si decizia Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica de a strange relatiile romano-kazahe este ferma , a mai declarat profesorul Anton Caragea.

Romania a stat alaturi de Kazahstan in 2010, cand Kazahstanul a avut Presedintia Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa si noi am organizat Conferinta OSCE de la Bucuresti . Presedintia Kazaha, unde am trimis un mesaj public catre comunitatea internationala de sustinere si de incredere in succesul Presedintiei Kazahstanului la OSCE, succes care s-a adeverit si a fost recunoscut ca atare.

Astazi transmitem un nou mesaj : Kazahstanul este in plin proces democratic , construieste alegeri libere si transparente si ofera poporului kazah sansa clara de a alege si a-si exprima opiniile intr-o maniera deschisa .

Angajamentele de pregatire a alegerilor in mod democratic au fost respectate de catre autoritatile kazahe si noi vom fi la fata locului sa monitorizam si ultimii pasi ai alegerilor : ziua alegerilor si rezultatele finale , a declarat profesor Dr. Anton Caragea, directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica

Categories: Politica externa, Informatii/Stiri