Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

PREMIUL DE CARTE AL ROMANIEI: O SARBATOARE A CULTURII

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on April 18, 2011 at 3:50 AM

In data de 13 aprilie 2011, intr-o ceremonie gazduita de Muzeul National de Geologie , comunitatea diplomatica si academica din Romania a onorat prezentarea PREMIULUI DE CARTE AL ROMANIEI ( ROMANIAN BOOK PRIZE AWARD ) pentru lucrarea PATRIMONIUL NATURAL AL ROMANIEI , lucrare a fostului ministru al mediului: Petru Lificiu.


 

 

 

Petru Lificiu-fost ministru al mediului primeste PREMIUL DE CARTE AL ROMANIEI pentru 2011

 

Lucrarea s-a impus pentru acest prestigios titlu deoarece este prima lucrare ce realizeaza un inventar complet si exhaustiv al bogatiei patrimoniului national romanesc .

Informatiile extrem de utile si certificate stiintific cuprind :ariile naturale protejate , parcurile naturale , rezervatiile biosferei , zonele umede de importanta nationala, siturile patrimoniului natural universal , rezervatiile naturale geologice si paleontologice , rezervatii speologice si ariile protejate si turismul.

In plus traducerea lucrarii in limba engleza ofera publicului international acces direct la informatii de calitate cu privire la extinderea si importanta patrimoniului natural al Romaniei . Aparitia in limba engleza a lucrarii PATRIMONIUL NATURAL AL ROMANIEI de Petru Lificiu este astfel o premiera pe plan national, realizand o misiune de o importanta deosebita: popularizarea potentialului extraordinar al Romaniei in intreaga lume si sprijinirea inscrierii Romaniei ca destinatie turistica de exceptionala valoare pe harta Europei.


Un alt argument in favoarea acordarii celebrului premiu este tiparirea lucrarii in conditii grafice exceptionale acompaniata de cateva zeci de fotografii de o calitate ireprosabila care se constituie in ambasadori ai frumusetilor tarii noastre inaintea celor ce deschid lucrarea.


Prezentarea publica a editiei in limba engleza si inmanarea premiului au avut loc cu sprijinul si in spatiul deosebit al Muzeului National de Geologie, unul din spatiile remarcabile dedicate conservarii patrimoniului natural al Romaniei.


Cu aceasta ocazie si in prezenta Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti directorul Muzeului de Geologie , dl.ing.dr. Stefan Marincea a deschis poarta Expozitiei de Flori de Mina si Sala de Pietre Pretioase Fluorescente, adevarate comori ale Muzeului de Geologie .


 

 

Faimosi cantareti romani au incantat audienta cu performantele lor extraordinare

 

Au sustinut prezentari ale cartii ambasadorul Macedoniei, Excelenta sa Ljupco Arsovski si ambasadorul Emiratelor Arabe Unite, Excelenta Sa Yacoub Yousef Al Hosani .

Apoi pentru ceremonia publica de inmanare a PREMIULUI DE CARTE AL ROMANIEI au urcat pe scena Ambasadorul Marocului-Ahmed Sendague , Ambasadorul Ambasadorul Macedoniei- Ljupco Arsovski , Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite- Yacoub Yousef Al Hosani, Ambasadorul Palestinei – Ahmad Aqel, Ambasadorul Republicii Federale a Nigeriei- Mba Ama Mba , Ambasadorul Republicii Populare Democrate Coreene- Kim Son Gyong, Insarcinata cu Afaceri a Filipinelor-Maria Pangilian - atasatii culturali ai Irakului, Bulgariei , in timp ce din sala ceremonia era urmarita de reprezentanti ai altor 40 de misiuni diplomatice acreditate la Bucuresti.


Ceremonia a incantat pe cei prezenti cu un spectacol folcloric sustinut de celebrul artist Gheorghe Turda si invitatii sai, programul alcatuit de celebrul cantaret a cuprins si un extraordinar recital de nai cu Gabriela Preda-laureata cu aur la Paris in 2010.Totul s-a incheiat cu o interpretare generala a cantecului Noi suntem romani- cantat ,spre deliciul publicului si de membrii Corpului Diplomatic prezenti. Programul s-a incheiat cu o masa traditional romaneasca care a surpins prin bogatia felurilor pe ambasadorii prezenti .


Cantecul NOI SUNTEM ROMANI ! a starnit ropote de aplauze si sala intreaga s-a sculat in picioare cantand la unison

 

Ceremonia din 13 aprilie 2011 a adus la un loc pe iubitorii patrimoniului natural al Romaniei, pe cei ce iubesc cartea si cultura si pe cei ce protejeaza pentru generatiile viitoare bogatiile Romaniei intr-o ceremonie imbogatita de prezenta Corpului Diplomatic dornic sa cunoasca frumusetiile si bogatiile Romaniei.


Excelenta Sa Ambasadorul Nigeriei-Mba Ama Mba, prof.dr.Anton Caragea, D-na.Laura Ciuhu-Presedinta Forumului Ecologistilor si dl.Petru Lificiu – laureatul Premiului de Carte pentru 2011


 

Excelenta Sa Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite- Yacoub Yousef Al Hosani , prof.dr.Anton Caragea si dr. Stefan Marincea -directorul Muzeului National de Geologie


 

Excelenta Sa Ambasadorul Macedoniei – Ljupco Arsovski scrie in Cartea de onoare a evenimentului.


 

Excelenta Sa Ambasadorul Republicii Populare Democrate Coreene -Kim Son Gyong , directorul Stefan Marincea si Directorul IRICE-prof.dr.Anton Caragea


 

Excelenta Sa Ambasadorul Regatului Marocului – Ahmed Sendague,Excelenta Sa Ambasadorul Palestinei – Ahmad Aqel , Excelenta Sa Ambasadorul Macedoniei – Ljupco Arsovski , reprezentantul cultural al Bulgariei si Laureatul Premiului de Carte dl. Petru Lificiu


 

 

 

Excelenta Sa Ambasadorul Macedoniei-Ljupco Arsovski ,Excelenta sa Ambasadorul Nigeriei-Mba Ama Mba , Excelenta Sa Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite-Yacoub Yousef Al Hosani , Charge D`Affairs al Republicii Filipine Maria Pangilian, Ing. Stefan Marincea -Directorul Muzeului de Geologie , Dl. Petru Lificiu-Laureatul Premiului de Carte si Profesorul Dr. Anton Caragea


 

 

 

Excelenta sa Ambasadorul Palestinei -Ahmad Aqel, Excelenta Sa Ambasadorul Macedoniei-Ljupco Arsovski , Excelenta sa Ambasadorul Nigeriei-Mba Ama Mba , Insarcinata cu Afaceri a Filipinelor Maria Pangilian si reprezentanta culturala a Irakului


 

Cantecul la nai a cucerit audienta.


Categories: Politica externa, Informatii/Stiri, Cultura si Educatie