Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

LAUREATUL PREMIULUI OMUL DE STAT AL ANULUI 2010- PRESEDINTELE GURBANGULY BERDIMUHAMEDOV VINE IN ROMANIA

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on May 10, 2011 at 5:01 AM

Luna mai 2011 aduce cu ea un important eveniment diplomatic pentru Romania , vizita Presedintelui Turkmenistanului-Gurbanguly Berdimuhamedov la Bucuresti .Presedintele Gurbanguly Berdimuhamedov a reusit sa construiasca o relatie de incredere si prietenie cu Presedintele Traian Basescu, iar relatia bilaterala Romania-Turkmenistan este una din cele mai promitatoare si in rapida dezvoltare din regiune.


Presedintele Gurbanguly Berdimuhamedov si Prof.dr.Anton Caragea in Ashgabat.


Pentru a impulsiona relatia bilaterala, in octombrie 2010, Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica a decis sa ofere cea mai inalta distinctie culturala romaneasca presedintelui Gurbanguly Berdimuhamedov privit ca Om de Stat de Importanta Mondiala- OM AL ANULUI 2010 .

- Presedintele Gurbanguly Berdimuhamedov s-a impus in fata comunitatii internationale prin actiuni precum: realizarea unei sustinute cresteri economice ce a permis Turkmenistanului o dezvoltare rapida, construirea unei economii de piata solide, dar bazate in acelasi timp de redistributia echitabila a veniturilor si cu un pronuntat caracter social .

- dezvoltarea continua a bazei sociale a poporului turkmen prin: investitii in sanatate si educatie , investitii ce raspund celor mai sacre si inalienabile drepturi ale omului: dreptul la viata, la sanatate si la educatie

- dezvoltarea continua a patrimoniului cultural si istoric al poporului turkmen, transformarea capitalei Ashabad, intr-un centru de legatura intre Europa si Asia si intr-un pol de civilizatie si far de dezvoltare pentru intreaga regiune.

Presedintele Traian Basescu a declarat in pregatirea vizitei: „aceasta va fi o ocazie pentru continuarea dialogului la nivel inalt si identificarea de noi proiecte de colaborare in beneficiul celor doua popoare.. intarirea dialogului politic bilateral , reluarea cooperarii romano-turkmene in mai multe sfere de activitate inclusiv in cea economica … toate au creat conditiile pentru o dezvoltare sustinuta a relatiei dintre Romania si Turkmenistan” .

Acum , Romania si Institutul de Relatii internationale si Cooperare Economica se pregatesc pentru vizita unui mare prieten al Romaniei : presedintele Gurbanguly Berdimuhamedov al Turkmenistanului cu increderea ca relatia bilaterala va cunoaste o permanenta imbunatatire in beneficiul ambelor natiuni.Categories: Politica externa, Informatii/Stiri, Cultura si Educatie