Institute of International Relations and Economic Cooperation

News & Articles

PRIMA CONFERINTA DESPRE DUNARE SI DELTA : UN SUCCES DIPLOMATIC REGIONAL

Posted by Institute of International Relations and Economic Cooperation on June 29, 2011 at 5:04 AM

In data de 23 iunie 2011 a avut loc , in prezenta corpului diplomatic acreditat la Bucuresti si a oficialitatilor romane, inaugurarea Conferintei Internationale Dunarea si Delta, desfasurata sub Inaltul Patronaj al Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica .E.S Ambasadorul Nigeriei Mba Ama Mba impreuna cu prof.dr.Anton Caragea si dr.Petru Lificiu.

 Este prima editie a unei manifestari de acest gen si dupa cum declara organizatorii : isi propune sa devina suportul real in dezvoltarea unei platforme pentru incurajarea si inlesnirea parteneriatelor, atat intre autoritatile locale si regionale, cat si intre autoritati, mediu privat si organisme ne-guvernamentale, prin generarea de proiecte pentru cresterea nivelului economic al macro-regiunii Dunarea.Reprezentantul R.A. Siriene si dr.Petru Lificu -Vicepresedinte ANRE si Director IRICE Anton Caragea.

 In deschiderea conferintei, profesor dr. Anton Caragea, ce a asigurat Inaltul Sau Patronaj pentru eveniment, a prezentat principalele elemente ale evenimentului marcand Ziua Internationala a Dunarii, decisa a fi sarbatorita in data de 29 iunie a fiecarui an.

Dunarea este al doilea fluviu ca marime al Europei, strabatand 10 tari dezvoltate economic si conectand 4 capitale , legand Marea Neagra de Marea Nordului si transportand anual bunuri si servicii de peste 100 de miliarde de euro .Ambasadorul Statului Qatar Salem Al Jaber primit cu caldura.

 Avand in vedere aceasta importanta a fluviului este normal ca Romania , pe teritoriul careia curge 28,9% din totalul lungimii fluviului, sa fie interesata de parteneriate internationale cu tarile riverane, dar si cu celelate tari din zona europeana si mediteraniana pentru dezvoltarea acestui potential, a declarat prof.dr.Anton Caragea , Directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica.Ambasadorul Yacoub Yousef Al Hosani din Emiratele Arabe Unite prezinta concluziile vizitei sale in Delta Dunarii.

 A luat cuvantul apoi Dl. Petru Lificiu , Vicepresedintele Agentiei Nationale de Reglementare a Energiei si Presedinte al Forumului Ecologist care a subliniat importanta energetica a fluviului, necesitatea exploatarii potentialului economic si turistic , dar si necesitatea protectiei patrimoniului natural extraordinar al zonei, in principal arealul Deltei Dunarii .

Centrul de greutate al conferintei a fost bazat pe impresiile de calatorie, transformate profesional in sfaturi si expertiza de catre ambasadorii Qatarului si ai Emiratelor Arabe Unite.Numarul mare al celor prezenti a facut sala neincapatoare.

 Excelenta Sa Yacoub Yousef al Hosani – Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite in Romania a sustinut un larg expozeu, analizand nu doar experienta inedita a calatoriei sale in zona UNESCO a Deltei Dunarii, dar si oportunitatile economice oferite de aceasta zona pentru investitorii din Emiratele Arabe Unite.

Totodata Ambasadorul Yacoub Yousef Al Hosani al Emiratelor Arabe Unite si-a exprimat aprecierea fata de Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica si profesorul Anton Caragea pentru organizarea unei calatorii in aceasta zona mirifica , inclusa de UNESCO pe lista monumentelor naturale universale si apoi pentru organizarea acestei conferinte internationale de enorma importanta pentru dezvoltarea Dunarii .Ambasadorul Statului Qatar Salem Al Jaber isi prezinta opiniile despre Dunare

 Excelenta Sa Salem Al Jaber-Ambasadorul Statului Qatar in Romania si-a exprimat deplinul acord cu analiza economica si sociala a ariei Dunarii realizata de ambasadorul Emiratelor Arabe Unite , declarand ca de acum au o prietenie cimentata de Dunare , cea mai rezistanta dupa legendele locului.

In schimb E.S. Salem Al Jaber a preferat sa faca aprecieri punctuale si concrete, precum propunerea de a include Delta Dunarii in programele turistice oferite de liniile aeriene qatareze, promisiunea de a include cartea domnului Petru Lificiu drept ghid oficial al regiunii la bordul avioanelor Qatarului si sprijinul sau pentru realizarea de investitii de stat in turismul din zona.

La finele conferintei ambasadorii si oficialii prezenti au vizitat Targul International al Dunarii si Deltei Dunarii, admirand minunatele exponate stranse acolo si primind un exemplar de onoare al lucrarii dl. Petru Lificiu : Patrimoniul natural al Romaniei, lucrare premiata cu Premiul de Carte al Romaniei pentru anul 2011.


Categories: Politica externa, Informatii/Stiri, Cultura si Educatie